Feltárul egy gall törzs élete

Feltárul egy gall törzs élete

A Becoming Roman – Silchester A Town of Change (Rómaivá válni – Silchester, a változás városa) című kiállítás látogatói két évezredet utaznak vissza a múltba, belemerülnek a települést alapító gall törzs életébe, és láthatják a Britannia római hódítását követő átalakulásokat.

Michael Fulford, a Readingi Egyetem professzora a Silchester Town Life Project igazgatója elmondta: „ Csodálatos dolog hozzájárulni egy olyan kiállításhoz, amely a Readingi Egyetem silchesteri ásatásainak néhány nagyszerű felfedezését mutatja be. A kiállított tárgyak a vaskori város rómaiak alatti nemzetközi kapcsolatait bemutató tárgyakat és azt mutatják be, hogyan változott meg az élet a római hódítás után. Rendkívül hálás vagyok azért a hatalmas hozzájárulásért, amelyet hallgatóink és helyi önkéntesek generációi tettek az ásatások sikere érdekében az elmúlt 50 évben”.

A 150 tárgyat felvonultató kiállításon többek között láthatók terrakotta padlócsempék, amelyek állatok és gyermekek lábnyomait őrzik, egy nagy római gabonatároló edény, amelyet a restaurálás után először állítanak ki, bonyolultan faragott drágakövek és egy Nero jelével ellátott római tetőcserép. A látogatók emellett betekintést nyerhetnek a folyamatban lévő régészeti ásatásokba, amelyek során továbbra is feltárják Silchester lakóinak titkait.

Silchester, amely egykor virágzó főváros volt vaskori pénzverdéjével, nemcsak a szomszédos brit törzsekkel folytatott kereskedelmet, hanem a tágabb római mediterrán világgal is. A kiállítás rávilágít a kereskedelmi ügyességükre és a fémmegmunkálási készségeikre, bemutatva a szekérszerelvényeket és egy felfedezett kovácsműhelyt. A vaskori életbe bepillantást engedő tárlathoz tartozik a Csatorna túloldaláról behozott, feltehetően Nagy-Britannia első ölebének csontváza.

A rómaiak érkezésével elkerülhetetlen változások következtek be. A kiállítás feltárja, hogyan fejlődött a kerek házairól ismert vaskori település a római utcahálózat, a fórum és a fürdőház bevezetésével. A látogatók megismerhetik egy római fürdőház működését, amely komplex padlófűtéssel rendelkezett, és megtekinthetik a fürdőház használói által hátrahagyott személyes tárgyakat, például hajtűket és ékszereket.

Írta a Magyar Hírlap