Örmény miniszterelnök: Azerbajdzsán csapatokat vezényelt a határra

Örmény miniszterelnök: Azerbajdzsán csapatokat vezényelt a határra

MH/MTI
2023. szeptember 7. csütörtök. 15:28

Az örmény miniszterelnök azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy csapatokat veyeltzén a határra, és arra figyelmeztetett, hogy egy provokáció miatt kiújulhatnak a súlyos harcok a régióban, amely több mint 30 éve fennálló konfliktus színhelye.

Nikol Pasinján a csütörtöki kormányülésen mondta ezt helyi médiajelentések szerint. Hangsúlyozta, hogy az örményellenes hangok tovább erősödtek, és Baku egyre több örmény területre formál igényt. Pasinján az ENSZ és a nemzetközi közösség sürgős beavatkozását kérte az ügyben.

A nemzetközi közösség által Azerbajdzsán részeként elismert, többségében örmény lakosságú enklávé, Hegyi-Karabah már a Szovjetunió 1991-es összeomlását megelőző évek óta konfliktus forrása a két kaukázusi szomszéd között. Az örmények és a törökökkel rokon azeriek közötti ellentét azonban jóval több mint egy évszázadra nyúlik vissza. Az elmúlt három évtizedben a két ország két háborút is vívott a vitatott terület miatt.

Az 1990-es évek elején Hegyi-Karabah véres polgárháború nyomán, Jereván támogatásával elszakadt Azerbajdzsántól, és kinyilvánította függetlenségét.

A 2020 őszén lezajlott háborúban az azeri hadsereg Törökország segítségével jelentős területeket foglalt vissza Hegyi-Karabahban és környékén. A háborút Oroszország közvetítésével tető alá hozott tűzszünet zárta le, amelyben az örményeknek le kellett mondaniuk az általuk korábban ellenőrzött hegyi-karabahi terület több mint 70 százalékáról.

Azóta a szakadár enklávé és Örményország között csak a Lacini-folyosón keresztül áll fenn közvetlen közúti összeköttetés. A feszültséget az utóbbi időben tovább fokozta, hogy Azerbajdzsán hónapok óta blokkolja a folyosót.

Hegyi-Karabahban ennek következtében katasztrofális helyzet alakult ki, élelmiszerből és gyógyszerekből is hiány van. Szerda óta csak jegyre adják a kenyér fejadagot.

Írta a Magyar Hírlap