Itthon: Ódor Lajos szlovák miniszterelnök szerint nem kéne a menekültekkel riogatni politikai tőkéért cserébe

Itthon: Ódor Lajos szlovák miniszterelnök szerint nem kéne a menekültekkel riogatni politikai tőkéért cserébe

Arra a kérdésre, hogy mi történhetett Magyarországon, hogy hirtelen megnövekedett a déli irányból érkező határsértők száma, Ódor azt válaszolta, ő nem tudja és nem is foglalkozik vele, hogy emögött valamilyen szándékos lépés áll-e vagy sem. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Magyarországon több mint 1400 embercsempészt engedtek szabadon az utóbbi időben.

Ódor Lajos, a szlovák hivatalnokkormány miniszterelnöke a szerdai kormányülés után beszélt arról, milyen lépéseket tervez annak érdekében a kabinet, hogy megfékezze az illegális határátlépések számát – írja az ÚjSzó. A sajtótájékoztatón ismét szóba kerültek a Magyarországon szabadon engedett embercsempészek. Legutóbb Zuzana Čaputová köztársasági elnök emlegette fel a szabadon engedett embercsempészeket, azt mondta, beszélni fog Novák Katalinnal az ügyről.

Ódor Lajos arról beszélt, kivezénylik a hadsereget, a katonák menekültek szállításában, őrzésében vesznek majd részt, de a határok ellenőrzésében is segítenek. A miniszterelnök azt mondta: a határátkelőkön érezhetően meg fog növekedni a szlovák hatóságok jelenléte, ellenőrzésekre is számítani kell majd.

Ódor kiemelte, hogy a menekültek számára Szlovákia nem célország, szerinte a problémát a schengeni határoknál kell megoldani. Arra is emlékeztetett, hogy Szlovákia már most is segít Magyarországnak a déli, szerb–magyar határ őrzésében.

A szlovák miniszterelnök elmondta, nem tartja jónak, amikor egyesek politikai tőkét kovácsolnak a menekültek ügyéből. „Eddig nem regisztráltunk egyetlen komolyabb incidenst sem” – mondta. Ódor szerint „nem szabad a menekültekkel riogatni, démonizálni őket. Olyan emberi szerencsétlenségről van szó, amellyel mi biztonsági szempontból megbirkózunk”.

Arra a kérdésre, hogy mi történhetett Magyarországon, hogy hirtelen megnövekedett a déli irányból érkező határsértők száma, Ódor azt válaszolta, ő nem tudja és nem is foglalkozik vele, hogy emögött valamilyen szándékos lépés áll-e vagy sem. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Magyarországon több mint 1400 embercsempészt engedtek szabadon az utóbbi időben. „De nem akarok spekulálni” – idézi a miniszterelnököt az ÚjSzó.

HVG