India is pályázhat a 2036-os olimpia megrendezésére

India is pályázhat a 2036-os olimpia megrendezésére

Anurag Thakur indiai sportminiszter a múlt hónapban megerősítette, hogy az 1,4 milliárd lakosú ország pályázni szeretne a 2036-os nyári játékokra. Az ajánlatukat a NOB október 15. és 17. között Mumbaiban tartandó ülésén ismertetik.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke üdvözölte azt a javaslatot, hogy a jövő hónapban megvitatják a játékok indiai rendezését. „Indián múlik, mert az ajtónk és a szívünk tárva-nyitva van. Ez nagyszerű hír az egész olimpiai mozgalom számára. India a legnépesebb nemzet ezen a bolygón, s virágzó sportmozgalmával túllép a hagyományosabb sportágakon, és egyre több olimpiai sportágat fejleszt. Ez egy igazán üdvözlendő kezdeményezés India részéről, amely virágzik és fejleszti az olimpiai sportágakat”.

A 63 milliós Gudzsara állam lehet a házigazda, amelynek fővárosában, Ahmadábánban található a Narendra Modi Stadion, amely 132 ezer fő befogadására alkalmas.

Indiánban az olimpiai sportágak az elmúlt évtizedekben lettek népszerűek, a 2020-as olimpián 124 fős sportolójuk indult, s az eddigi legjobb szereplésükkel egy arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szereztek Tokióban.

Eddig tíz ország jelezte érdeklődését a nyári olimpiai játékok 13 év múlva történő megrendezése iránt, köztük Törökország, Indonézia és Mexikó megerősített tervét.

Írta a Magyar Hírlap