Világ: Zelenszkij leváltja Ukrajna védelmi miniszterét

Világ: Zelenszkij leváltja Ukrajna védelmi miniszterét

Ez a változás lesz a legjelentősebb átszervezés az ukrán kormányban az orosz invázió tavaly februári kezdete óta.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy leváltja védelmi miniszterét – írja a New York Times.

Olekszij Reznyikov sorsát egyre több találgatás övezte, miután az általa vezetett minisztériumban pénzügyi szabálytalanságokra derült fény, és a kormány több vizsgálatot is indított a hivatali korrupció ügyében.

Bár Reznyikov személyesen nem volt alanya a katonai szerződések hűtlen kezelésével kapcsolatos, egyre szélesedő vizsgálatoknak, Zelenszkij végül bejelentette, hogy Rusztem Umerovot teszi meg védelmi miniszterré, aki eddig az ukrán állami vagyonalap elnöke volt.

A döntéséről szóló közleményében az urán elnök vasárnap este azt írta, hogy „Olekszij Reznyikov több mint 550 napos teljes körű háborút élt túl”, de most más megközelítésre van szüksége a minisztériumnak, és változtatni kell azon is, ahogy a társadalom és a katonaság érintkezik egymással.

Reznyikovot ugyanakkor méltatta azért, amiért a szövetségesekkel folytatott ramsteini tárgyalások keretében hatalmas mennyiségű nyugati fegyverszállítmányról tárgyalt sikeresen.

HVG