Az ENSZ-t aggasztja, hogy Afganisztánban őrizetbe veszik a tálibok előírta öltözködési szabályokat nem követő nőket

Az ENSZ-t aggasztja, hogy Afganisztánban őrizetbe veszik a tálibok előírta öltözködési szabályokat nem követő nőket

MH/MTI
2024. január 11. csütörtök. 21:21

A szervezet közleménye szerint Kabulból és az ország középső részén lévő Dajkuni tartományból is jelentettek őrizetbe vételeket, továbbá olyan híreket is kaptak, hogy az őrizetbe vettekkel – akik között nagy számban vannak etnikai és vallási kisebbségek tagjai „ rosszul bánnak, egyebek között magánzárkába csukják őket.

„A törvény erőszak árán történő betartatása különösen megalázó és veszélyes az afgán nők számára” – szögezte le Roza Otunbajeva, az afganisztáni ENSZ-misszió vezetője.

A tálib kormány megalapozatlannak nevezte az aggodalmakat, Zabihullah Mudzsahid kormányszóvivő pedig az X platformon azt közölte, hogy az afgán nők „maguktól viselik a kendőt, senki nem kényszeríti őket”.

Kedden egy tálib tisztségviselő már megerősítette, hogy több olyan nőt vettek őrizetbe Kabulban, aki nem viselte megfelelően a kendőt (hidzsáb), az utóbbi napokban pedig a közösségi médiára felkerült több olyan videófelvétel is, amelyen megörökítették az őrizetbe vételeket.

A tálibok vallásértelmezése szerint a hidzsábnak az egész testet – a szemek kivételével az arcot is – el kell fednie. A radikálisok 2022 májusában rendelték el a nők számára a teljes testet elfedő ruha (burka) viselését nyilvános helyeken.

Az Afganisztánt irányító, iszlamista tálibok 2021 augusztusában a NATO katonák kivonulása után kerültek újra hatalomra, azóta a kabuli vezetés jelentősen csorbította a nők és lányok szabadságjogait, megtiltották számukra a munkavégzést, valamint az oktatáshoz való hozzáférést is korlátozzák.

Írta a Magyar Hírlap