Világ: Újabb amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Oroszországban

Világ: Újabb amerikai állampolgárt vettek őrizetbe Oroszországban

A 32 éves orosz-amerikai kettős állampolgárt kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolják.

Oroszország őrizetbe vett és különböző kábítószerrel kapcsolatos, akár 20 éves börtönbüntetéssel járó bűncselekményekkel vádol egy Robert Romanov Woodland nevű amerikai állampolgárt – közölte kedden egy moszkvai bíróság.

A Reuters a Mash orosz hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy a 32 éves Woodlandet január 5-én vették őrizetbe, és illegális kábítószer nagy mennyiségben történő előállításának és értékesítésének kísérletével vádolják.

2020-ban Woodland interjút adott az orosz Komszomolszkaja Pravda újságnak. Az interjúban arról beszélt, úgy döntött, visszatér abba az országba, ahol elmondása szerint született, miután élete nagy részében az Egyesült Államokban élt nevelőszülőknél. Elmondta, hogy azért tért vissza Oroszországba, hogy megpróbálja felkutatni biológiai édesanyját.

A Robert Woodland nevet viselő és ugyanannak a férfinak tűnő Facebook- és Instagram-fiókok a CBS amerikai televízió szerint azt mutatják, hogy Woodland angoltanárként dolgozott, és Moszkva közelében élt. A profilokból és a Pravda-interjúból úgy tűnik, hogy a férfi kettős, orosz és amerikai állampolgár. Az elmúlt évben egyik közösségi média oldalára sem töltöttek fel új bejegyzést.

Moszkva legalább két másik amerikai állampolgárt is fogva tart, Paul Whelant, az amerikai tengerészgyalogság veteránját és Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal riporterét, akiket az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint jogtalanul tartanak fogva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos év végi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy kormánya tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal a férfiak sorsáról és reméli, hogy „megoldást találnak”, bár „ez nem könnyű”.

HVG