Lendületet adott az orosz űriparnak a Luna–25 katasztrófája

Lendületet adott az orosz űriparnak a Luna–25 katasztrófája

Nagy Áron
2023. szeptember 2. szombat. 13:26

A Luna–25 sikertelen küldetése láthatóan nem törte meg Jurij Boriszovot. A Roszkozmosz vezetője szerint kollégáival égnek a vágytól, hogy megismételjék a küldetést, amely kezdettől fogva kockázatos volt. Egy korábbi interjúban erre fel is hívta a figyelmet, jelezve: a szovjet időkben szinte mindenből kettőt építettek, a Luna–25 viszont tartalék nélkül, mindent vagy semmit alapon indult el a Holdra, ahol végül lezuhant.

„A tudományban nem lehet megállni. Az utat nem mindig szegélyezik rózsák, de ha mégis, nincs rózsa tövis nélkül” – jegyezte meg egy hétfői, a tudás napja alkalmából tartott rendezvényen.

Boriszov leszögezte: folytatják a holdmissziót, amely eddig „presztízsberuházás” volt, mostantól viszont gyakorlatias megfontolások vezérlik. „A Hold nagyon gazdag erőforrásokban, többek között ritkaföldfémekben, hélium–3-ban, vasban és a jelek szerint vízben is. Ez pedig lehetővé teszi rakétahajtóanyag előállítását – közvetlenül a Holdon.” 

A Roszkozmosz tehát az égi kísérőnkre úgy tekint, mint ideális indítóállásra más bolygók meghódításához. „Harc folyik a Holdért, aki az első lesz, azé lesz a kulcs a mélyűrhöz” – összegezte Boriszov, emlékeztetve a Kínával közös projektre, amely egy holdbázis megépítésére irányul.

A további tervekről szólva kiemelte: a Tudományos Akadémiával közösen tervezik az orosz Mars- és Vénusz-missziókat.

„A Vénusz bizonyos mértékig orosz bolygónak számít. Csak a Szovjetunióban öt küldetés volt leszállással a Vénuszon, előttünk még senki sem járt ott” – emlékeztetett. És érdemes hozzátenni: az oroszok után sem.

Ami a Marsot illeti, arra szintén becsületbeli kérdésként tekintenek Boriszovék. Bár nem fejtette ki, gyaníthatóan arra gondolt, hogy a planétát nem véletlenül hívják vörös bolygónak.

A Roszkozmosz vezetője kitért arra is, hogy egy nukleáris meghajtású űrhajón dolgoznak, és a projekt meglehetősen jól halad. „Ez egy érdekes irány. Oroszországnak komoly előnye van az atomenergia területén. Egy olyan nukleáris vontatóhajó létrehozásán dolgozunk, amely kiegészíti a szupernehéz hordozórakéták munkáját. Az ilyen vontatók képesek akár 7 tonnás rakományt is szállítani a Föld körüli pályáról a Holdra. Ez egy komoly terv, lehetővé teszi majd a holdi bázisok építését” – fejtette ki.

Végül pedig arról beszélt, hogy belátható időn belül egy saját űrállomást akarnak földkörüli pályára állítani, ezzel kiváltva az ISS-t.

Írta a Magyar Hírlap