Ukrajna hazakényszerítené a menekülteket, annyira nincs ember

Ukrajna hazakényszerítené a menekülteket, annyira nincs ember

Ukrajnának égető szüksége van katonákra, ezért felvetődött, hogy hazakényszerítenék a hamis papírokkal külföldre menekült embereket. Szerhij Szavinszkij, a Gracers ügyvédi iroda jogi szakértője ennek kapcsán elmondta, hogy Ukrajnában korábban is érvényben volt az olyan személyek kiadatási mechanizmusa, akik valamilyen bűncselekményt követtek el, és ez a legalkalmasabb eszköz a cél elérésére.

„A büntetőeljárás megindításához igazolni kell, hogy a katonaorvosi bizottságok által 2022. február 24-e után kiadott igazolások hamisak. Meg kell állapítani, hogy a hadköteleseknek kiállított igazolásokat hamisították, és vagy halasztást kaptak, vagy teljesen kizárták őket a katonai nyilvántartásból. Utána az érintettek a hamis igazolvánnyal külföldre szöktek. Akkor büntetőeljárás indulhat ellenük” – magyarázta a jogász.

A szakértő szerint legalább két lehetőség van a büntetőeljárás megindítására: vagy hamisított igazolás felhasználása, vagy illegális határátlépés.

A jogász úgy vélte, lehetséges, hogy ez a mechanizmus beindul, mivel a front humánerőforrás-igénye nagyon magas. „A külső agresszor elleni küzdelem és a megszállt területek feletti ellenőrzés visszaállítása mellett a korrupció elleni küzdelem is az egyik prioritás kell, hogy legyen, ezért ennek hangsúlyozása helyes” – tette hozzá.

Ugyanakkor Szavinszkij azt is elmondta, hogy egy ilyen rendszer megvalósítása sok évig tart. „Ezért az, hogy holnap minden mozgósítást kerülőt hazatoloncolnak külföldről, nem fog megtörténni” – mutatott rá.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap