Itthon: Engedély nélkül állította fel újra a keresztet a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban egy vállalkozó

Itthon: Engedély nélkül állította fel újra a keresztet a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban egy vállalkozó

A vállalkozó azt ígérte, ha bárki eltávolítja a keresztet, 24 órán belül újra megépítteti.

Péntek este öt asztalos állította fel újra a keresztet a Nagy-Szénás hegytetőn – számolt be az RTL Híradó.

Az asztalosokat felbérelő vállalkozó, Vitéz Zoltán az RTL-nek úgy fogalmazott, nem jár templomba, de keresztény, istenfélő embernek tartja magát, és szerinte a kereszt nem csak a kereszténység, hanem a béke szimbóluma is. Mint mondta, a kereszt felállítására nem volt engedélye, tudja, hogy polgári engedetlenséget követett el, és vállalja a jogi következményeket.

A kereszt felépítése után feljelentette magát a rendőrségen, és azt ígérte, ha bárki eltávolítja a keresztet, 24 órán belül újra megépítteti. A teljes riport itt nézhető meg:

Ahogy beszámoltunk róla, szombat délután a Telex adta hírül egy olvasói fotóra hivatkozva, hogy újra felállították a sok konfliktust kiváltó keresztet Nagykovácsiban, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Nagy-Szénás hegytetőn.

A kereszt visszaállítása körüli vita még tavaly novemberben alakult ki Menczer Tamás külügyi államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője és Füri András, a nemzeti park akkori – január 1-jével leváltott – igazgatója között arról, hogy kell-e ismét kereszt a Nagy-Szénásra. A természetvédelmi szakember azért ellenezte egy korábban engedély nélkül állított kereszt helyreállítását a hegytetőn, mert az kiemelt környezetvédelmi terület.

Füri a Facebookon azzal érvelt, „a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek”. Szerinte ilyen a fokozottan védett hely Kis- és Nagyszénás hegycsoport is, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. Menczer a fentiekre adott válaszbejegyzésében a Nemzeti Park „fura urának” és emellett alkalmatlannak nevezte a korábban általa keresztényüldözőnek is titulált Füri Andrást. Az Agrárminisztérium később azt közölte, hogy az ügynek nincs köze az igazgató felmentéséhez, Füri maga kérte azt már tavaly.

HVG