Itthon: Az átlagosnál melegebb és csapadékosabb volt az augusztus

Itthon: Az átlagosnál melegebb és csapadékosabb volt az augusztus

Meteorológiai értelemben kétarcú hónapon vagyunk túl.

Az idei augusztus középhőmérséklete országos átlagban 22,1 Celsius-fok volt, ami 1 fokkal haladja meg az elmúlt 30 év átlagát, és a 12. legmagasabb augusztusi érték 1901 óta – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

A bejegyzésben azt írják, kétarcú augusztuson vagyunk túl, ugyanis míg a hónap első fele még közel 2 fokkal hűvösebb volt a szokásosnál, a második felét tartós hőség jellemezte, a mostaninál forróbb augusztus végi időjárás csak 1992-ben volt a mérések kezdete óta. Az Alföldön többfelé meghaladta a 23 fokot, más síkvidékeken általában 21 és 23 fok között alakult a havi középhőmérséklet, 20 fok alatti érték pedig csak hegyvidékeken fordult elő.

Az augusztusi csapadékmennyiség országos átlagban az eddigi adatok alapján 75,3 milliméter volt, ami 26 százalékkal haladja meg az éghajlati normált. E tekintetben az ország egyes részei között jelentős különbségek alakultak ki, ugyanis amíg a legcsapadékosabb helyeken 150 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak, addig a legszárazabb térségekben többfelé 40 milliméter alatt alakult az augusztusi csapadékösszeg.

HVG