Zaluzsnij felszólította az ukrán politikusokat, hogy jelentkezzenek a harcra

Zaluzsnij felszólította az ukrán politikusokat, hogy jelentkezzenek a harcra

Zaluzsnij megjegyzései a Verhovna Rada nemzetbiztonsági bizottságának ülésén hangzottak el az NV című ukrán lap szerint, amely egy olyan forrásra hivatkozott, aki jelen volt, de névtelenséget kért.

„Szükségem van emberekre” – mondta állítólag a tábornok.

„Az oroszok már 400 ezret behívtak, és további több százezerre készülnek. És nekem kik vannak? Vagy forduljatok a világhoz, és kérjetek ott embereket, vagy menjetek harcolni magatok, ha nem biztosítotok”.

Zaluzsnij ragaszkodott ahhoz, hogy ha nem fogadnak el szigorúbb mozgósítási szabályokat, „nem lesz, aki megvédje az államot”. Ugyanezen forrás szerint ellenezte azt a javaslatot is, hogy az elítélteket besorozzák, mivel ez azt a képzetet keltené, hogy a katonai szolgálat büntetés.

„Minden egyes mozgósított személyre 80 napos kiképzés vár. De adjanak nekem embereket” – mondta állítólag a tábornok a törvényhozóknak.

Kijev nehezen tudja pótolni a sikertelen nyári offenzívában elvesztett, becslések szerint 125 ezer katonát. Egy múlt havi tájékoztatóján Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter több mint 383 000 katonára – halottakra és sebesültekre – tette az ukrán veszteségeket az ellenségeskedések 2022 februári kezdete óta. Volodimir Zelenszkij elnök a múlt hónapban bejelentette, hogy Zaluzsnij akár 500 ezerrel több katonát kért tőle.

Az orosz hírszerzés szerint Ukrajna nyugati támogatói arra sürgetik Zelenszkijt, hogy terjessze ki a sorozást a fiatalabb és idősebb férfiakra és a nőkre is. Zelenszkij kormányzó „Nép szolgája” pártjának egyik képviselője, Mariana Bezuglaja valóban olyan módosításokat javasolt, amelyek lehetővé tennék a nők bevonulását. Saját Facebook-felmérése azonban azt mutatta, hogy a férfiak 74%-a és a nők 65%-a hajlandó lemondani ukrán állampolgárságáról, hogy elkerülje a behívót.

Bezuglaja volt az egyetlen bizottsági tag, aki tovább akart dolgozni a mozgósítási törvényjavaslathoz javasolt módosításokon – jelentette Rusztem Umerov védelmi miniszter az ülésen. Sürgette a törvényhozókat, hogy a javaslatot kivezessék a bizottságból és irányítsák általános vitára a Radában. Jelenlegi állás szerint a javaslat elfogadása nem valószínű, mondta Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója.

Írta a Magyar Hírlap