Élet+Stílus: Az oltásellenesség elérte a kutyatartókat is Amerikában

Élet+Stílus: Az oltásellenesség elérte a kutyatartókat is Amerikában

Egyre több amerikai vonja kétségbe a kutyák kötelező oltásait, szakértők szerint ezért is a koronavírus-járvány lehet a felelős.

Koronavírus-járvány

Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.

Az amerikai kutyatulajdonosok több mint a fele, 53 százaléka fél a házi kedvence beoltatásától, így a veszettség elleni vakcinától is. Sőt közel 40 százalékuk aggódott amiatt, hogy a vakcinák autizmus kialakulását okozhatják a kutyáknál.

Ez egy most publikált, de még a koronavírus-világjárvány közepén a Bostoni Egyetem által készített kutatásból derült ki, amelyről a Bloomberg számolt be. Az eredmények még a kutatókat is meglepték, pedig az amerikai lap szerint már korábban megjelent tudományos munkákból is látszottak hasonló tendenciák.

A Canadian Veterinary Journal 2021-ben megjelent tanulmánya például megállapította, hogy van átfedés a kötelező gyermekkori védőoltások elleni mozgalom és a vakcinákkal szemben ellenálló állattartók között. Egy másik tanulmány kapcsolatot talált a kutyáik beoltásával szemben szkeptikus emberek és azok között, akik igaznak vélik azt a tudományosan már többször megcáfolt tévhitet, amely szerint a vakcinák autizmust okoznak a gyerekeknél.

A kutatók szerint a friss eredmények azt mutatják, hogy a pandémia alapvetően megváltoztatta az amerikaiak oltáshoz való hozzáállását.

Ha a kutyák kötelező oltásait tömegesen kezdik bojkottálni az oltásellenes gazdik, az komoly gondot okozhat. A veszettséget például, amely emberek megfertőződése esetén általában halálos kimenetelű, 99 százalékban kutyák terjesztik a világon.

Kutyadivat 2023 – mit választanak ma a magyarok, németek, japánok?

Aprócska, alig szőrös, szörcsögve lélegzik, denevérszerű fülei és békára emlékeztető arca van, és napjaink egyik legtrendibb „kiegészítőjének” számít, mi az? Ez a francia bulldog, amely Magyarország és a világ egyik legnépszerűbb fajtája, amely az ember nélkül amúgy nem is létezne.

HVG