Élet+Stílus: Alig győzi nyugtatni a Vatikán a melegpárok megáldása miatt elégedetlenkedő püspökeit

Élet+Stílus: Alig győzi nyugtatni a Vatikán a melegpárok megáldása miatt elégedetlenkedő püspökeit

A magyarországi katolikus vezetés sem értett egyet az egyházfővel a kérdésben.

Öt oldalas állásfoglalást adott ki csütörtökön a Vatikán, hogy megnyugtassa a melegek megáldásának lehetősége miatt felháborodó püspököket – írja a Reuters.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Ferenc pápa tavaly novemberben írta alá a vatikáni Hittani Kongregációnak azt a dokumentumát, amely egyértelművé tette, hogy a transzneműek és melegek is megkeresztelkedhetnek, megkeresztelhetik a gyerekeiket, és maguk is lehetnek keresztszülők, esküvői tanúk.

Decemberben pedig azt is jóváhagyta a katolikus egyház feje, hogy a római katolikus papok áldást adhassanak azonos nemű pároknak azzal a kikötéssel, hogy a meleg párok megáldása nem lehet része a hagyományos egyházi szertartásoknak vagy liturgiáknak.

A pápa állásfoglalásán több püspök is felháborodott, voltak, akik eretnekségről és istenkáromlásról kezdtek beszélni, főleg Afrikában.

Az elégedetlenek között sorakozott fel a magyarországi katolikus vezetés is, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben fejtette ki, miért nem értenek egyet a katolikus egyház fejével.

A csütörtöki vatikáni nyilatkozatban azt hangsúlyozták, hogy a meleg párok megáldásának lehetősége nem jelenti azt, hogy a katolikus egyház hivatalosan jóváhagyná a meleg kapcsolatokat, vagy hogy elismerné az azonos nemű párok házasságának szentségét.

Azt is kijelentették, hogy a melegek megáldása felelőtlenség lehet azokban az országokban, ahol a melegségüket nyilvánosan felvállaló emberek erőszak célpontjává válhatnak, börtönbe kerülhetnek vagy akár meg is halhatnak.

HVG