Világ: Megtörtént a háború eddigi legnagyobb fogolycseréje az oroszok és az ukránok között

Világ: Megtörtént a háború eddigi legnagyobb fogolycseréje az oroszok és az ukránok között

Az Egyesült Arab Emirátusok közvetítésével mindkét oldalról több mint 200 katonát engedtek szabadon.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Megtörtént a háború eddigi legnagyobb fogolycseréje az oroszok és az ukránok között – írja a Guardian.

„Ma 213 közkatona, 11 tiszt és 6 civil tért haza a mieink közül” – jelentette be Volodimir Zelenszkij is, majd hozzátette, hogy a kiszabadult katonák közül voltak, akik még a mariupoli Azovsztal védelmét követően estek orosz hadifogságba.

Az orosz védelmi miniszter ezzel egyidejűleg arról adott ki tájékoztatást, hogy 248 katonájuk tért haza az Egyesült Arab Emirátusok humanitárius közvetítésének köszönhetően. A Moszkvával hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Abu Dzabi ráadásul nem először vett részt hasonló tárgyalásokban, tavaly is közreműködött már egy több tucat ukrán és orosz hadifogoly kicserélésével végződő műveletben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az utóbbi időben elmaradoztak a fogolycserék, a legutolsó ilyen tavaly augusztusban volt, ellenben Moszkva a hadifoglyokat is igénybe vette annak érdekében, hogy kormányellenes érzületeket hintsen el az ukrán lakosság körében. Ezt azzal próbálta elérni, hogy a foglyokkal felhívatták a hozzátartozóikat, akiket arra buzdítottak, hogy kezdjenek kormányellenes tiltakozásokba, amiért Zelenszkijék nem próbálják kicserélni a foglyokat.

Az ukrán ombudsman irodája jelenleg mintegy 31 ezer orosz fogságban lévő ukránról tud, ezek közül háromezren katonák és 28 ezren civilek, de a valós számok még ennél is magasabbak lehetnek. Az ukrán hadifogságban lévő orosz katonák számáról ugyanakkor hivatalos forrásból csak annyit lehet tudni, hogy sokan vannak, hiszen az ukránok nem rég kényszerültek egy második nagy hadifogolytábor megépítésére.

HVG