Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő héten menesztheti védelmi miniszterét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a jövő héten menesztheti védelmi miniszterét

„Információim szerint Reznyikov távozik a védelmi miniszteri posztról, és ezt követően az Egyesült Királyságba megy nagykövetnek” – írta Zseleznyak, a Golosz párt tagja csütörtökön a Telegramon.

Azt is állította, hogy Rusztem Umerov – aki az Ukrán Állami Vagyonalapot vezeti, amely a kormány privatizációs politikáját hajtja végre és az állami vagyont kezeli –  kerül majd Reznyikov helyére.

Mielőtt 2022-ben átvette a vagyonalap vezetését, Umerov Zseleznyak kollégája volt a Golosz pártban, amely jelenleg a 450 képviselői helyből 20-at birtokol a Verhovna Radában.

Az ukrán kormányátalakítást „szeptember első hetében” jelentik be – állította a képviselő. Zseleznyak szerint az egyes államokban lévő ukrán nagykövetségeket szerdán értesítették a közelgő átalakításról.

Zseleznyak ragaszkodott ahhoz, hogy adatai pontosak, de elismerte, hogy Kijev politikája gyakran okozhat meglepetést.

Az Ukrajinszka Pravda és a Kyiv Post ukrán lapok azt közölték, hogy forrásaik hasonló információkkal látták el őket Reznyikov jövőjéről. A Kyiv Post azonban rámutatott, hogy az új védelmi miniszter jelöléséről szóló döntés még nem végleges.

Reznyikov lemondásáról szóló pletykák augusztus eleje óta keringenek Ukrajnában. Akkoriban a helyszíni média Olekszandr Kubrakov infrastrukturális minisztert és Olekszandr Kamisin stratégiai ipari minisztert nevezték meg lehetséges utódként. Azóta azonban mindkét tisztségviselő állítólag visszautasította a felajánlott állást.

Reznyikovot 2021 novemberében nevezték ki védelmi miniszterré. Az Ukrajna és Oroszország hosszú ideje tartó konfliktusában a harcok kezdete óta aktívan lobbizik azért, hogy Kijev külföldi fegyvereket kapjon. Több alkalommal is úgy jellemezte az országot, mint a nyugati fegyverek tökéletes „tesztterülete”.

Januárban a miniszter azt állította, hogy a Moszkva elleni harccal Kijev a NATO küldetését hajtja végre „anélkül, hogy vérüket ontanák. Mi ontjuk a vérünket, ezért elvárjuk tőlük, hogy fegyvereket adjanak”.

Reznyikov hivatali idejét több korrupciós botrány is beárnyékolta, a védelmi minisztériumot azzal vádolták, hogy túl magas áron vásárolt egyenruhákat és élelmiszer-ellátmányokat.

Néhány hete ismét botrányba került, miután a média arról számolt be, hogy a minisztérium gyanúsan vásárolt télikabátokat a csapatok számára egy ukrán tulajdonú török cégtől. Jurij Nyikolov ukrán újságíró szerint a kabátok ára 29 dollárról 86 dollárra ugrott darabonként, amikor Törökországból Ukrajnába szállították őket. A ruhákat téli ruházatnak jelölték, de Nyikolov szerint meglehetősen vékonynak bizonyultak.

Reznyikov a vádakra fogadást ajánlva válaszolt. „Amennyiben kiderül, hogy a védelmi minisztérium valóban 180 ezer nyári kabátot szállított téli ruházat helyett, én hivatalosan is benyújtom lemondólevelemet” – mondta.

Írta a Magyar Hírlap