Zelenszkij: Brit fegyvergyár települ Ukrajnába

Zelenszkij: Brit fegyvergyár települ Ukrajnába

Tervezik továbbá, hogy “a BAE Systems irodát nyit Ukrajnában” – írta Zelenszkij a Telegram-csatornáján a vállalat vezetőjével, Charles Woodburnnel folytatott megbeszélése után.

Zelenszkij szerint a vállalat már megkezdte munkáját Ukrajnában.

“Találkoztam a vállalat vezérigazgatójával, Charles Woodburnnel. Nagyon produktív volt: a vállalat irodája Ukrajnában, a termelés lokalizálása Ukrajnában” – írta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Kijev “nagyra értékeli, ha magánvállalatok ilyenkor nyitják meg irodáikat az országunkban”.

Ukrajna és a brit fegyvergyártó cég megállapodást írt alá a BAE Systems fegyvergyártásának honosítására irányuló együttműködésről. A megállapodás értelmében a brit vállalat az új L119-es könnyűfegyvereket gyárt, javít és pótalkatrészeket szállít – közölte Zelenszkij sajtószolgálata.

“A legjobb fegyvert… Ukrajnában kell gyártani. A saját fegyvergyártásunk fejlesztése az egyik legfőbb prioritás” – jelentette ki az ukrán elnök.

A hónap elején a Woodburn megerősítette, hogy előrelépést tett egy olyan tervvel kapcsolatban, amely egy ukrajnai bázis létrehozására irányul, ahol fegyvereket gyártanának és javítanának a tankoktól a tüzérségig.

“Ez határozottan halad” – mondta, hozzátéve, hogy “[az] első lépés egy iroda megnyitása körül van, majd egy helyi partnerrel való együttműködés”.

Írta a Magyar Hírlap