Tech: 13,2%-kal többet termelhet az új napelem, amit a levelekről mintázták

Tech: 13,2%-kal többet termelhet az új napelem, amit a levelekről mintázták

Ígéretes napelemkoncepciót mutattak be brit kutatók. A technológiát több tekintetben is a levelek ihlették.

Brit tudósok egy úgynevezett „napelemlevelet” írnak le. Egy hibrid, biológia által inspirált technológiáról van szó, a panelek formája levélszerű, így különleges hatékonyabbak lehetnek, mint a ma használatban lévők – derül ki a Nature Communications folyóiratban publikált tanulmányból.

Az újtípusú napelem lényege a transzspiráció, mely a növényekben figyelhető meg: arra használják, hogy a vizet a gyökérzetből a leveleikhez juttassák, lehetővé téve a levél lehűtését, párologtatással.

Itt jön képbe az is, hogy miben lehet hasznos a levelekre hasonlító napelemeknél a transzspiráció: a kutatók szerint ezzel a napelem passzívan tudná hűteni magát, ez a hűtési megoldás pedig csökkentheti a Nap melegítő hatását – akár 75 százalékban is. Ezzel pedig a napelem fontos komponenseinek elhasználódása is lassítható, így az tovább maradhat hatékony. Ennek is köszönhető, hogy ez a típusú napelem a hagyományos társainál 13,2 százalékkal több energiát hasznosíthat a Napból.

Itt azonban még nincs vége a pozitív tulajdonságoknak: az újfajta, levélformájú napelem a hő felhasználásával friss vizet, valamint hőenergiát is elő tud állítani, melyet a fűtés és a vízmelegítés terén is hasznosítani lehet majd a kutatók reményei szerint. Külön érdekesség, hogy a „leveleket” mozgatva az is beállítható lehet, hogy inkább vizet, hőenergiát vagy elektromos áramot termeljen az egység

Azt nem tudni, hogy a koncepcióból mikorra válhat kereskedelmi termék, de az biztos, hogy igény lenne rá. Az energiaválság kirobbanása óta egyre több országban került reflektorfénybe az energia generálása és otthoni tárolása. Utóbbi különösen fontos az éves szaldó kivezetésének idején.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG