Világ: Verekedett Szöulban, éppen a börtönből szabadult az az amerikai katona, aki nevetve szaladt át Észak-Koreába

Világ: Verekedett Szöulban, éppen a börtönből szabadult az az amerikai katona, aki nevetve szaladt át Észak-Koreába

Travis Kinget az ENSZ szerint őrizetbe vehették az észak-koreai hatóságok.

Verekedés miatt akarta hazaküldeni az Egyesült Államokba az amerikai hadsereg azt a katonát, aki nevetve szökött át egy túráról Észak-Koreába – írja a BBC. A lap úgy tudja, hogy Travis King egy rendőrautót is megrongált, Szöülban pedig fogdába került egy balhéja miatt. A 23 éves katona éppen onnan szabadult, amikor közölték vele, hogy nem tartanak rá igényt a továbbiakban, menjen haza.

Kinget kikísérték a repülőtérre, a gépre viszont már nem szállt fel: ehelyett csatlakozott egy olyan vezetett túrához, ami turistákat és érdeklődőket visz be a két Korea közötti demilitarizált zónába, a túráról pedig – beszámolók szerint nevetve – Észak-Koreába menekült. Azt azóta sem tudni, hogy pontosan miért döntött úgy, hogy Észak-Koreába megy, de az amerikai hatóságok szerint erre soha nem kényszerítette senki, a 23 éves katona önszántából cselekedett.

Travis King édesanyja az ABC Newsnak egyenesen azt mondta, fia valószínűleg elvesztette a józan eszét, amikor úgy döntött, beszökik a világ egyik legveszélyesebb országába.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Kingnek hogyan sikerült egyáltalán a vezetett túrára bejutnia, hiszen oda nagyjából egy hétig szokott tartani, míg az utazási irodák – jellemzően a hatóságokkal egyeztetve – átadják az engedélyeket a turistáknak.

Az ENSZ szerint Kinget az észak-koreai hatóságok már őrizetbe vehették.

(Címlapképünk illusztráció.)

HVG