Folyton igazítani kell a haditérképeket

Folyton igazítani kell a haditérképeket

Az orosz–ukrán háború kapcsán gyors reagálással, rendkívüli munkavégzés keretében kellett térképészeti adatokat, információkat biztosítani a döntéshozók számára – hangoztatta a honvédelem.hu-nak adott interjújában Zboray Zoltán, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazatának igazgatója.

A magyar katonai térképészetre is igen erősen rányomta a bélyegét az orosz–ukrán háború – egy mondatban talán így lehetne a legtömörebben összefoglalni annak az interjúnak a lényegét, melyet Zboray Zoltán adott a honvédelem.hu-nak. Az anyagban a HM Zrínyi Nonprofit Kft. térképészeti ágazatának igazgatója egyebek mellett arról beszél, látni kell, hogy azokat az információkat, amelyeket egy ilyen geopolitikai helyzetben felhasználnak a döntéshozók, nem lehet megvásárolni, és a világhálóról sem lehet letölteni, azaz ezeket a katonai térképészet biztosítja.

Az igazgató utalt arra is, kiváló légi fényképész, fotogramméter, geodéta, topográfus, kartográfus, térinformatikus, geoinformatikus, geofizikus és építőmérnök munkatársakat foglalkoztatnak. Az érintettek szakmailag rendkívül felkészültek, képzettségük a teljes térképészeti vertikumot lefedi, s ezzel a vállalat egyedülálló az állami szférában.

Kifejtette, a tavaly kirobbant háború első napjaitól kezdve rendszeresen hangzottak és hangzanak el olyan ukrán és orosz városnevek, amelyek korábban nem voltak széles körben ismertek, de ma a híradásokban már rendre hallunk róluk. A magyar térképész szakembereknek pedig fontos szerepük volt és van a folyamatos helyzetértékelés és döntéshozás támogatásában – húzta alá Zboray Zoltán.

Írta a Magyar Hírlap