Élet+Stílus: Vége az análgyöngyös csalás vádja miatt indult ügynek, megegyezett a két sakkozó

Élet+Stílus: Vége az análgyöngyös csalás vádja miatt indult ügynek, megegyezett a két sakkozó

A norvég világbajnok és az őt váratlanul legyőző amerikai csodagyerek lezárta az egy éve tartó csalási vitát, amely felzaklatta a sakkvilágot – írja a BBC.

Tavaly szeptemberben pattant ki a sakktörténelem egyik legnagyobb botránya, miután az akkor 19 éves amerikai Hans Niemann legyőzte az ötszörös világbajnok norvég Magnus Carlsent a Saint Louis Sakk Klub versenyén.

A játszma után Carlsen közzétett egy tweetet, amelyben közölte, hogy visszalép a tornától, és azt sejtette, hogy ellenfele csalt. Röviddel ezután a norvég Aftenposten című lapban jelent meg egy cikk, amelyben arról írtak, hogy

Niemann rezgő análgyöngyöket használhatott, amelyekre az egyik segítője morzejeleket küldhetett,

így érezte, majd dekódolta, hogyan kell lépnie.

Az amerikai ezek után 100 millió dollárra perelte Carlsent, a Chess.com-ot és egy másik, a Carlsen álláspontját hangoztató nagymestert, Nakamura Hikarut, hitelrontás miatt. A keresetet a bíróság elutasította, így a felek peren kívül egyeztettek június óta.

A BBC a Chess.com alapján most azt írtja, hogy a vita lezárult, miután Carlsen tudomásul vette, hogy nem történt csalás.

Niemann korábban elismerte, hogy 12 és 16 éves korában kétszer csalt a Chess.com-on online mérkőzéseken, de azt tagadta, hogy bármelyik személyes mérkőzésén is ezt tette volna. A weboldal a beismerése után felfüggesztette a fiókját, majd egy jelentésben közölte: bizonyítékai vannak arra, hogy „valószínűleg” nagyjából 100 online mérkőzésen csalt.

Fontos azonban, hogy ugyanebben a jelentésben az állt, hogy nem találtak bizonyítékot a Carlsen elleni csalásra a versenyen.

A felfüggesztett fiókot a megegyezés keretében újranyitották. Niemann és Carlsen is azt mondta, hajlandóak játszani egymással.

(Kapcsolt képünkön Hans Niemann látható)

HVG