Tech: Fontos bizonyítékot találtak egy fekete lyuk körül: épp most nyel el mindent a környékről

Tech: Fontos bizonyítékot találtak egy fekete lyuk körül: épp most nyel el mindent a környékről

A III Zw 002 kódjelű galaxis középpontjában egy szupermasszív fekete lyuk található, amely a Napnál 400-900 milliószor nehezebb. Kiderült az is, épp anyagot nyel el a környezetéből.

A galaxisok középpontja ad otthont annak az objektumoknak, amelyekhez eddigi ismereteink szerint a legnagyobb káosz köthető az univerzumban. A szupermasszív fekete lyukak csillagokat elnyelve táplálkoznak.

A fekete lyukakat gázból és porból álló forró akkréciós korong veszi körül, ami rendkívül erős energiát bocsát ki különböző hullámhosszokon. Az Interesting Engineering most azt írja, a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet csillagászai a sok elmélet után az eddigi legkonkrétabb bizonyítékát fedezték fel annak, hogy tényleg létezik az akkréciós korong. Mindezt a III Zw 002 kódjelű galaxis középpontjában sikerült megfigyelni.

A megfigyeléseket a Hawaii-n található Gemini Obszervatórium segítségével végezték el. A csillagászok a korong belsejéből felszabaduló fény spektrumára támaszkodtak, hogy tanulmányozni tudják a korong méretét és viselkedését.

© NOIRLab / NSF / AURA / P. Marenfeld

Mindez lehetővé tette a számukra, hogy rögzítsenek az akkréciós korong által kibocsátott két infravörös-közeli jelet. Alberto Rodriguez-Ardila, az intézet kutatója szerint a területről kibocsátott fény kvázi ujjlenyomatként szolgál ahhoz, hogy meghatározzák annak pontos eredetét.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a galaxis középpontjában lévő fekete lyuk nagyjából 400-900 milliószor nagyobb tömegű lehet, mint a Nap.

A mostani megfigyelés eredményei segíthetnek megérteni a fekete lyukak akkréciós korongjának alakját és dinamikáját, így fontos ismereteket szerezhetünk az univerzumról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG