Világ: Jevgenyij Prigozsint Szentpéterváron, zárt körben temették el

Világ: Jevgenyij Prigozsint Szentpéterváron, zárt körben temették el

Prigozsin sajtószolgálata közölte, hogy aki leróná a tiszteletét zsoldosvezér előtt, az keresse fel a sírját a város Porohovszkoje temetőjében.

Szentpéterváron, zárt körben temették el Jevgenyij Prigozsint – írja a zsoldosvezér sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Reuters. A sajtószolgálat közölte továbbá, hogy aki leróná a tiszteletét Prigozsin előtt, az keresse fel a sírját a város Porohovszkoje temetőjében.

A visszafogott, zártkörű temetés tökéletesen ellenkezett a Prigozsinra jellemző nagyvilági életstílustól, ám orosz médiaértesülések szerint a család kívánsága volt a szertartás titokban tartása. Ugyanakkor tény, hogy a Kremlnek is érdekében állt a titkolózás, hiszen így a két hónapja csapataival Moszkva ellen indult Prigozsin temetését nem lehetett a jelenlegi hatalommal szemben kritikus tömegrendezvénnyé terebélyesíteni.

Jevgenyij Prigozsin augusztus 23-án vesztette életét, amikor az Embraer Legacy 600-as magángépe lezuhant a Moszkvához közeli Tveri területen. A zsoldosvezéren felül a roncsok között lelte halálát négy testőr és a gép személyzetének három tagja is.

Korábban megírtuk, hogy a hír hallatán Moszkvában, nem messze a Kremltől létrehoztak egy rögtönzött emlékhelyet Prigozsinnak, ahol az orosz főváros lakói vehettek tőle búcsút, miközben a Kreml határozottan tagadta, hogy köze lett volna a gép lezuhanásához, ugyanakkor több szakértő szerint is Putyin bosszúját lehet sejteni a történtek mögött. Az orosz elnök mindenesetre nem vett részt egykori séfjének búcsúztatóján.

HVG