Köpőcsövesek, szamárpadosok, patás ördögök

Köpőcsövesek, szamárpadosok, patás ördögök

A gusztustalanság minősített esetét vonultatta föl ismét az ATV, amikor Ukrajna uniós csatlakozásának tárgyalási megkezdéséről szervezett beszélgetést. Ennek során Orbán Viktor brüsszeli szereplésével kapcsolatban az egyik riportalanynak az osztályréme köpőcsövezése, papírrepülő hajtogatása, hátsó padba ültetése (régen szamárpadnak is mondták.) jutott eszébe. Mindezen jelzők alatt természetesen Orbán Viktort értette a jeles megmondóember, a műsor tárgyilagosságáért felelő Rónai Egon műsorvezető pedig élvezettel hallgatta az előadást.

Sőt! Rónai idézzük: „Scholz elmesélte, hogy tessékelte ki a magyar miniszterelnököt abból a tárgyalóteremből, ahol ült 27-ed magával. Többek felkérésére tessékelte ki.”

Hogy ez miként történt a valóságban, arról majd beidézzük az ellenzéki Telexet, Nehogy egy elfogultnak bélyegzett kormánypárti hírforrást használjuk bizonyítékul. Nehogy mi is elfogultakká váljunk.

Persze Dobrev Klárának és Gyurcsány Ferencnek sem kellett a szomszédba menni a gyalázkodásért, csak hát őket – mondjuk úgy – ezért fizetik. Még aljasságukat is kánonban énekelték, de a sokmilliós havi fizetésekből nem futotta, hogy azonos tartalommal különböző szöveget tegyenek föl Facebook-oldalukra. Ezt írták: „Orbán Viktor nem turista volt Brüsszelben. Magyarországot képviselte az Európai Tanácsban. Amikor úgy döntött, hogy más kérésére elhagyja a termet, akkor a tárgyalóasztalnál nem Orbán Viktor, hanem Magyarország széke maradt üres.”

Mielőtt felidéznénk a történéseket pontosan, olvassuk el, hogy Szakonyi Péter újságíró hogyan beszélt erről a helyzetről az ATV-ben: „Nincs szövetségese Orbánnak. Egyedül van. Osztály réme. Minden osztályban volt egy osztály réme, aki papírrepülőt hajtogatott, dobált óra közben, köpőcsövezett, aztán a hátsó padba ültették. Aztán a hátsó padból is kiküldték, mert ott is nagy bajt csinál. Szerintem jó a hasonlat. Ez történt most is.”

Ami a valótlanságon kívül közös a két szövegben és a műsorvezetői megszólalásban az az, hogy minél rosszabb színben tüntessék föl Orbán Viktort. Azt a miniszterelnököt, aki a magyarok érdekeit képviselte az Európai Tanács ülésén is. S aki csak azért nem szavazott, mert képtelenség annak az Ukrajnának uniós tagságáról tárgyalni, aki mindössze négy hónap után került ebbe a helyzetbe. S a hét feltétel közül csak négyet teljesített, de ha jobban megnézzük, akkor egyet se.

Orbán Viktor korábban nyíltan elmondta álláspontját, hogy a fenti okok miatt Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós felvételét. Az ezután történteket a Telex így irta le: „Egy EU-barát szellemben tett javaslatot a magyar kollégájának, hogy a távollétében hozhassanak döntést – mondta az esetről a német kancellár. Úgy érezte, megfelelő a pillanat egy ilyen lépéshez és nem hívná ezt trükknek: meg lehet tenni, ha egymásnak akarnak segíteni, és nem értenek teljesen egyet. Orbán Viktor kicsit fontolgatta ezt, a német kancellár mondta neki, hogy nyugodtan szánjon erre időt, ne spontán reagáljon, és azt mondta, elfogadja. Miután kiment, 26-an meghozták a döntést, de ezt »egyhangúlag hoztuk, az uniós szabályoknak megfelelően«.”

Nézzük az Index beszámolóját: „Mivel egyhangú döntésre van szükség, ezért álltam elő az ajánlattal” – kezdte a kancellár, majd kifejtette, pontosan hogyan is zajlott le az esemény. Ahhoz, hogy a 26 [tagállam] előrelépést érhessen el a folyamatban, és hogy egy ember tiltakozása [ne akadályozza azt] , az Európai Unió számára baráti szellemiségű ajánlattal álltam elő a magyar miniszterelnöknek. Azt javasoltam, hogy ezt a döntést a távollétében is meghozhatjuk – emlékezett vissza az eseményekre Scholz, majd azzal folytatta, hogy felidézte, Orbán Viktort nem akarták siettetni. Mondtam neki, hogy nyugodtan gondolkodjon az ajánlaton, ne spontánul reagáljon. Azt válaszolta, hogy elfogadja.”

Ehhez képest Rónai kitessékelésről, Szakonyi köpőcsövezésről, szamárpadozásról, Gyurcsányék turistáskodásról beszéltek. Arról a magyar miniszterelnökről, aki a magyar érdekek védelmében nem szavazta meg Ukrajna ügyét a Tanács ülésén. Sőt, udvarias felvetésre, elegánsan válaszolt és hagyta el időlegesen a termet. Ebből a nagyon is úri viselkedéspárból akartak ezek az emberek patásördögi magtartást faragni.

Hogy esetünkben kik a patás ördögök, kik a köpőcsövesek, a szamárpadosok, azt döntse el az olvasó.

A szerző szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap