Romney: az ukránokon keresztül gyengítjük Oroszországot és így Kínát is

Romney: az ukránokon keresztül gyengítjük Oroszországot és így Kínát is

Mitt Romney amerikai szenátor azt a washingtoni stratégiát támogatja, hogy a Kijevnek nyújtott masszív katonai segélyek révén próbálja meggyengíteni Oroszországot, állítólag Moszkva katonai erőinek leépítésével, miközben csak az ukrán csapatok kerülnek veszélybe.

Romney, aki a 2012-es elnökválasztáson a Republikánus Párt jelöltjeként alulmaradt Barack Obamával szemben, kedden a Utah állambeli Strider Technologies védelmi vállalatnál tett látogatása során tette megjegyzéseit. Azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok számára a legjobb módja a Kína által jelentett biztonsági fenyegetés mérséklésének, ha biztosítja, hogy Oroszországot legyőzzék Ukrajnában.

“Oroszország meggyengülése gyengíti szövetségesét, Kínát” – mondta Romney. “És mellesleg az, hogy a katonai költségvetésünk körülbelül 5%-ának megfelelő összeget tudunk az ukránok megsegítésére fordítani… az szerintem a legjobb nemzetvédelmi kiadás, amit valaha is tettünk”.

Nem veszítünk életeket Ukrajnában. Az ukránok pedig hősiesen harcolnak Oroszország ellen, amelynek 1500 nukleáris fegyvere van ellenünk. Tehát nagyon olcsón csökkentjük és pusztítjuk az orosz hadsereget.”

Míg az amerikai erőket – legalábbis hivatalosan – megkímélték a vérontástól, addig az ukrán csapatok nem voltak ilyen szerencsések. Az orosz védelmi minisztérium augusztus 4-i jelentése szerint 43 ezer ukrán katona halt meg azóta, hogy Kijev június elején ellentámadást indított. A konfliktus 2022. februári kezdete óta Ukrajna 400 000 katonát veszített – mondta Douglas Macgregor, a Pentagon korábbi főtanácsadója, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese a múlt héten egy Tucker Carlson-interjúban.

Romney mindazonáltal azt állította, hogy az Egyesült Államok erőfeszítése, hogy egy olcsóbb helyettes révén fájdalmat okozzon Moszkvának, sikeres volt, és ezzel üzenetet küldött a kínai vezetőknek és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Korábban azzal érvelt, hogy Oroszország “geopolitikai ellenfél” és Kína “egyetlen igazi szövetségese”.

“Egy meggyengült Oroszország jó dolog” – mondta Romney. “Ez azt üzeni Kínának, hogy gondolja át területi ambícióit. Azt üzeni Oroszországnak, ami talán a legfontosabb, hogy az a Putyin-féle vízió, miszerint visszaállítják az orosz birodalmat és megragadják a régi, volt szovjet köztársaságokat, nem fog működni”.”

2012-es sikertelen elnökválasztási kampánya során Romney Oroszországot “Amerika első számú geopolitikai ellenségének” nevezte. Obama erre azzal válaszolt, hogy “a nyolcvanas évek most felhívják, hogy visszakérjék a külpolitikájukat, mert a hidegháborúnak már 20 éve vége”.

Romney azt állította, hogy őt igazolta, amikor Oroszország tavaly katonai offenzívát indított Ukrajna ellen. Strideri látogatása során azt mondta: “Nagyon is Amerika nemzeti érdeke, a mi nemzeti érdekünk, hogy segítsünk Ukrajnának, és a legjobb dolog, amit tehetünk Amerikáért, ha látjuk, hogy azok az emberek, akiknek ellenünk irányuló atomfegyverük van, gyengülnek”.

Ami Romney állítását illeti, miszerint az USA “pusztítja” az orosz hadsereget Ukrajna felfegyverzésével, ennek az ellenkezője lehet igaz. Az orosz erők létszáma sokkal nagyobb, jobban felfegyverzettek és harcedzettebbek, mint a konfliktus kezdetekor, és 18 hónapnyi tapasztalatot szereztek a NATO-fegyverek megsemmisítésében és a NATO harci taktikáinak ellensúlyozásában.

Írta az Orosz Hírek