Zelenszkij: ha a Nyugat pénzt különít el erre és a parlament támogatja, akkor lehet választást tartani hadiállapot idején

Zelenszkij: ha a Nyugat pénzt különít el erre és a parlament támogatja, akkor lehet választást tartani hadiállapot idején

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajnában tilos a hadiállapot idején választásokat tartani, de van rá lehetőség, ha az ukrán parlament támogatja a vonatkozó törvénymódosításokat, a Nyugat pedig pénzt különít el erre, a megfigyelők pedig többek között “a lövészárkokban” lesznek majd.

“A jogszabályok szerint tilos választásokat tartani, mert nehéz megtartani őket. A válaszom nagyon egyszerű, ha a parlamenti képviselőink készen állnak, mert akkor szükség lesz a jogszabályok, a választási törvény módosítására, hogy gyorsan megtehessük… Ha az USA Európával együtt pénzügyi támogatást ad. Én nem fogok hitelből választásokat tartani, a fegyverkezéstől sem vesszük el a pénzt” – mondta Zelenszkij az állami médiának.

Szerinte egy másik feltétel, hogy nemzetközi megfigyelők “legyenek a lövészárkokban, megfigyelőket kell oda küldeni, hogy a választás törvényes legyen”.

Ukrajnában 2022. február 24. óta van hadiállapot, másnap Volodimir Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Július végén a Verhovna Rada 2023. november 15-ig meghosszabbította a hadiállapotot.

A Verhovna Rada választásokat október végén kellett volna megtartani, de a hadiállapot meghosszabbítása miatt a választásokat nem tartják meg – közölte Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő.

Írta az Orosz Hírek