Itthon: Hétfőn is kánikula lesz az ország nagy részében, kivéve nyugaton, ahol akár jégeső is eshet

Itthon: Hétfőn is kánikula lesz az ország nagy részében, kivéve nyugaton, ahol akár jégeső is eshet

Az OMSZ a magas hőmérséklet és a nyugati zivatarok miatt is figyelmeztetést adott ki.

A nap nagyobb részében túlnyomóan derült, napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen – írja a met.hu.

Késő délutántól, estétől azonban a Dunántúlon és a középső országrészben erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és záporok, zivatarok, esetleg felhőszakadások is kialakulhatnak. Néhol heves zivatar sem kizárt nagyméretű jéggel, szélrohamokkal. A déli szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet többnyire 32 és 40 fok között alakul, de a Dunántúl nyugati felében pár fokkal hűvösebb lesz az idő. Késő estére 21 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Az OMSZ a magas hőmérséklet és a nyugati zivatarok miatt is figyelmeztetést adott ki. Előbbi alapján a nyugati megyékben már mérséklődik a meleg, arrafelé ma 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet. Keletebbre azonban még mindig 25-27 fok fölött, elsősorban az Alföldön 29 fok körül alakul a napi középérték.

Ami pedig az utóbbit illeti, a késő délutáni órákben előbb a Dunántúlon, majd a késő esti órákban már a középső megyékben is egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) és jégeső (jellemzően 1-3 cm) társulhat.

HVG