A francia titkosszolgálat figyelmét is felkeltette egy muszlim imaszobává alakult McDonald’s

A francia titkosszolgálat figyelmét is felkeltette egy muszlim imaszobává alakult McDonald’s

Az egyik legfontosabb muszlim ünnep, az Eid el-Kebir első napján, amely idén június 28-ára esett, a híres gyorsétteremlánc, a McDonald’s egyik étterme váratlanul bezárt a Seine-Saint-Denis-i régióban fekvő Villepinte-ben. Párizs más elővárosaihoz hasonlóan ezen a településen is a többnyire észak-afrikai hátterű migránsok kerültek többségbe. Az etnikai arányok felborulása minden esetben a muszlim vallás erőteljes előretörésével és a hagyományos életmód felborulásával, ellehetetlenítésével jár.

A minden esztendőben más időpontra eső áldozati ünnep az egész muszlim világban az egyik legfontosabb vallási esemény, melyet annak az emlékére tartanak, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek. Ilyenkor a muszlimok különféle, véres állatáldozatokat mutatnak be, az észak-afrikaiak például tömegesen ölnek le birkákat. Ezt a hagyományt ma is szívesen űzik, gyakran az általuk lakott utcák, városrészek közterein.

Az iszlamista „honfoglalók” gyakran folyamodnak cselhez, trükkökhöz életformájuk bevezetése, elterjesztése érdekében.

Az Europe 1 francia közszolgálati tévéadó által megszerzett s most közzétett hírszerzési feljegyzés szerint a Villepinte-ben található McDonald’s étterem kifejezetten azért zárta be kapuit, hogy az alkalmazottak az étteremben végezhessék el ünnepi imaszertartásukat.

Az éttermet vezető nő azt állította, hogy aznap számítógépes meghibásodás történt, ám aznap reggel szemtanúk látták, hogy a parkoló bejáratánál járművek behajtását blokkoló akadályokat helyeznek el. Bár a gyalogosbejárat nyitva maradt, az étterembe nem lehetett bemenni.

A szálak fegyveres iszlamista sejtekhez vezetnek.

A hírszerzési feljegyzés szerint az ablakokon keresztül be lehetett látni, és úgy tűnt, hogy több ember imádkozik a pultnál. A nyomozás adatai szerint az egyik éttermi alkalmazott, aki az étterem kiürítésének felelőse lehet, egy olyan dzsihadista szimpatizáns sógora, akit 2017-ben – terrorcselekmények előkészítésére irányuló bűnszövetkezetben való részvétele miatt – nyolc év börtönre ítéltek.

Az éttermi dolgozó korábban Nimes régióból, Gard megyéből toborzott iszlamista harcosokat terrorcselekmények elkövetésére. A felderítési adatok szerint az alkalmazottak közül többen szélsőséges iszlamista hálózat tagjai lehetnek, ám a személyi összefüggéseket még nem sikerült kideríteni.

Írta a Magyar Hírlap