Nem csak az elhízás miatt veszélyesek az ultrafeldolgozott élelmiszerek: a sok adalék, tartósítószer és más egyéb miatt több szervünk esetében is növelhetik a rák kialakulásának kockázatát.
Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerekről (UPF) több ízben kiderült már, hogy nem a hosszú élet titkai: az ilyen, egészségtelen ételeket kapcsolták már nemrég a stroke-hoz és a szívbetegségekhez is, most pedig újabb veszélyére mutatott rá egy új tanulmány. Ezt a Bristoli Egyetem, valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség kutatói végezték, és kiderült:
az ultrafeldolgozott élelmiszerek a nyelőcső-, torok- és szájrák kialakulásának kockázatát is növelhetik.
Mint az a European Journal of Nutrition folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, összesen 450 111 felnőtt személy táplálkozási- és életmódbéli szokásait vizsgálták a szakemberek egy 14 éves időszak során.
Az ilyen ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása miatti elhízás nem egyedüliként volt felelős a rák kockázatának növekedéséért.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint azt a nevük is sugallja – alapos feldolgozáson esnek át, ebből fakadóan pedig sok adalékanyagot, tartósítószert, aromát, színezéket és emulgálószert tartalmaznak. Ezek pedig már „eredendően károsak” a szervezetünk számára – függetlenül a súlygyarapodástól.
Sőt, ha ez nem lenne elég, még a csomagolásból, valamint a gyártási folyamatból is kerülhetnek az ilyen élelmiszerekbe mérgező anyagok – írja a megállapításokat összegezve az Interesting Engineering.
Ugyanakkor a rák és az UPF-ek közötti kapcsolat jobb megértéséhez még további vizsgálatokra van szükség. A kiegyensúlyozott, változatos étrend tartása – melyben szerephez jutnak a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű termékek is – azonban egy olyan általános jó tanács, melyet a fenti eredmények miatt is érdemes lehet követni.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
HVG