„Sok vevő egyáltalán nem tudja, hogy elég szigorú szabályai vannak, hogy a kereskedelemben mi nevezhető bejglinek. Az előírás szerint a bejgli finomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, tojás, víz és szükség szerint dúsító- és élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készül. A zsiradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22 százalékát, míg a cukor esetében annak 7 százalékát kell elérnie” – határozta meg a bejgli pontos recepjét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A Nébih azt is kiemelte, hogy miben térhet el egy bejgli, a tekercs, és a különleges bejgli tartalma. A tekercsekhez a Magyar Élelmiszerkönyv előírás „Omlós tésztából készült finom pékáruk”-ra vonatkozó részének kell megfelelniük, de eltérhetnek a bejgliktől például a töltelék mennyiségében, és abban is, hogy mi van a töltekékben. De a többi alapanyag mennyisége is aranyosan különbözhet a hagyományos begjlitől. A különleges bejgli esetében pedig legalább 50százalékosnak kell lennie tölteléknek a kész termékhez képest, és a cukor- és zsírtartalom esetében is kicsit magasabb arányt írnak elő – szemlézi a Blikk a Pénzcentrum cikkét.
Írta a Magyar Hírlap