50 évre titkosítják a Credit Suisse csődjét vizsgáló aktákat

Történészek szerint aggasztó, hogy eltérnek a hasonló esetekben megszokott 30 éves zárolástól.

Csütörtökön kezdődött meg a svájci parlament egyik bizottságának vizsgálata, amelyben a Credit Suisse nevű bank márciusi összeomlásának részleteit próbálják felderíteni. Az ügyben a pénzügyminisztérium és a jegybank munkatársai mellett pénzügyi szakértőket hallgatnak majd meg, azonban mindez szigorú titoktartás mellett zajlik, amelynek megszegése akár három év börtönt is vonhat maga után – írja a Reuters.

A vizsgálat lezárultával annak aktáit átadják majd a Svájci Szövetségi Levéltárnak, de 50 évre titkosítják a dokumentumokat – hasonló esetekben ez csak 30 év szokott lenni. Történészek szerint azonban túlzás ennyi időre elzárni a dokumentumokat, ugyanis a 2023-as pénzügyi válság kutatása során szükség lesz ezekre az információkra.

Az egyik legnagyobb svájci bank sorozatos botrányok után idén tavasszal került a csőd szélére, végül úgy sikerült megmenteni, hogy egy másik bankóriás, az UBS felvásárolta – majd néhány hónappal később elbocsátotta a CB alkalmazottainak több mint felét. Az ügyről készült podcastadásunkat, amelyben elmagyaráztuk a részleteket, itt találja:

 

Fülke a Credit Suisse összeomlásáról: Mi történik a bankokkal? Újra 2008-at írunk?

Mit jelent nekünk az, hogy egy amerikai meg egy svájci bank összeomlik? Miért figyelte a világ rémülten a Credit Suisse agóniáját? Egyáltalán hogyan történhetett meg ilyesmi egy stabil óriásbanknál? És miért nem lehet egyszerűen hagyni bedőlni? A Fülke adásában Nagy Iván László Gyükeri Mercédesszel és Sztojcsev Ivánnal beszélgetett.

HVG