Megvont ételjegyek okoznak gondot

Megvont ételjegyek okoznak gondot

Nem okozott túlzott örömöt a romániai pedagógusok körében a bukaresti kabinet spórolós döntése – írta meg csütörtökön a Székelyhon. Mint a cikkben olvasható, a megszorításokat előíró rendelet értelmében megvonták az ételjegyeket azoktól a tanároktól, akik pluszórák felvállalása miatt túllépik a nyolcezer lejes (hatszázezer forintos) nettó jövedelemhatárt. A lap megkérdezte Nagy Gábort, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Kovászna Megyei elnökét ez ügyben, azt mondta: a megvonás igaz is, meg nem is.

Mint kifejtette, nincs tisztázva minisztériumi, tanfelügyelőségi szinten, hogyan kell alkalmazni ezt a megvonást. Egyszerű az eset, ha valakinek egyetlen munkahelye, munkaszerződése van (bármilyen állami intézményben), mert akkor simán alkalmazható a határozat. De ha a nyolcezer lejes jövedelmet úgy hozzák össze az érintettek, hogy pluszórákat vállalnak fel – és erre külön munkaszerződést kötnek, lévén ez az előírás – akkor már nem tudni, jogosultak-e a napi tizenhét lejes (1250 forintos) ételjegyekre, vagy sem.

A lap megjegyzi, mivel most közeledik a novemberi fizetések kiutalásának ideje, ezért is nő a feszültség. A Székely Mikó Kollégiumban például japán sztrájkba léptek az érintettek, csütörtökön fehér szalaggal a karjukon tartották az órákat.

Írta a Magyar Hírlap