Itthon: Válaszolt Szijjártó a német külügyminiszternek: Annalena Baerbock félreérti a helyzetet

Itthon: Válaszolt Szijjártó a német külügyminiszternek: Annalena Baerbock félreérti a helyzetet

Baerbock azt követően szólt be Orbánnak, hogy a magyar miniszterelnök levélben kérte Charles Micheltől, az Európai tanács elnökétől, hogy vegye le a napirendről Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló pontot.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint német kollégája, Annalena Baerbock alaposan félreérti a helyzetet az Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatos magyar álláspontra vonatkozóan.

Annalena Baerbock korábban azért szólt be Orbánnak, mert a miniszterelnök hetek óta azért küzd, hogy ne vegyék napirendre Ukrajna EU-s csatlakozásának kérdését a soron következő uniós csúcson. Erről itt írtunk részletesen:

Szijjártó Péter kedden a Facebook-oldalán Annalena Baerbock ljubljanai nyilatkozatára utalva azt írta: Magyarország álláspontja Ukrajna európai uniós csatlakozásáról átgondolt és megalapozott, abban semmifajta zsarolás vagy pláne „játék” nincsen.

Ukrajna egyszerűen túl messze van attól, hogy alkalmas legyen a csatlakozásra vagy akár az arról szóló tárgyalásokra, ezért először egy stratégiai partnerség kidolgozása lenne inkább időszerű – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: fel kell hívnia a német külügyminiszter figyelmét arra, hogy Magyarország semmilyen nyomás hatására sem változtatja meg az álláspontját.

Politico azt írta, Baerbock azt követően szólt be Orbánnak, hogy a magyar miniszterelnök levélben kérte Charles Micheltől, az Európai tanács elnökétől, hogy vegye le a napirendről azt a pontot, amit ha elfogadnak, az EU-nak el kell kezdenie tárgyalni Ukrajnával a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről.

De nem ő az egyetlen, aki odaszúrt Orbánnak: a Politico arról ír, hogy Tanja Fajon szlovén külügyminiszter is hasonló állásponton van, ő azt mondta, nem fogadja el Orbán zsarolását.

HVG