Filmre vitt történelem címmel tart tudományos konferenciát az MKI kedden

Filmre vitt történelem címmel tart tudományos konferenciát az MKI kedden

MH/MTI
2023. december 5. kedd. 13:33

A keddi budapesti tanácskozás megnyitóján Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója kiemelte, hogy a konferencia a tudomány és a művészetek viszonyáról szól, ugyanis az embereket rendkívüli mértékben érdekli a történelem, melyről a művész képes a legimprovizatívabb képet alkotni.

Neves művészi alkotások nemzedékekkel ismertetettek olyan történelmi eseményeket, melyek megosztják a társadalom különböző rétegeit és nemzedékeit. Ennek a dilemmának a feloldása az egyik legfőbb feladata a keddi konferenciának – tette hozzá Kásler Miklós.

B. Szabó János, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpont igazgatója célként nevezte meg, hogy komolyan vehető, tudományos műhellyé váljon a kutatóintézet. Ennek jegyében született meg a mostani konferencia ötlete is – mondta.

Fontos kijelölni, hogy mit jelent a történelmi film, a történeti ismeretterjesztés, valamint a történelmi kalandfilm fogalma – fogalmazott B. Szabó János, hozzátéve, hogy a MKI Történeti Kutatóközpontja a tudományos szakértelmet tudja felkínálni a jövőben történelmi témákban készülő filmek alkotóinak.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a tanácskozás célja, hogy a tudomány irányából segítsen tisztázni az eltérő kategóriák tartalmát, és reprezentatív áttekintést nyújtson az elmúlt évtizedekben készült magyar mozi- és televíziós filmek, valamint az újabb külföldi produkciók történelemképéről, annak hitelességéről – a történeti háttér, a tárgyi környezet tekintetében.

A konferencián szó lesz arról is, hogy a szinte kizárólag üzleti szempontokat szem előtt tartó, szórakozásra koncentráló filmgyártás miért immunis a történeti hitelesség problémáinak felvetésére, valamint a nemzeti közösség által finanszírozott produkciók esetében miért lenne fontos mégis hangsúlyozni a hitelesség tiszteletét saját múltunk kapcsán.

A szakértők több irányból is rátekintenek néhány nemrég elkészült hazai ismeretterjesztő produkcióra is, melyeket a hazai hagyományőrző közösség aktív közreműködésével sikerült létrehozni.

A Filmre vitt történelem című konferencián előadásokat tartanak többek között Sára Sándor 1978-as filmdrámája, a 80 huszár történeti hátteréről; a 18. századi katonai viseletről a filmvásznakon; a hagyományőrzés lehetőségeiről és szerepeiről a tudományos ismeretterjesztő produkciók esetében; valamint bemutatják a dél-dunántúli kurucok és labancok történetét az 1963-ban készült, 13 részes televíziós sorozat, A Tenkes kapitánya vonatkozásában.

Írta a Magyar Hírlap