Tech: Ha a K&H ügyfele, felejtse el az eddigi mobilbankot: itt a szuperalkalmazás, amibe nem csak banki funkciókat pakolnak bele

Tech: Ha a K&H ügyfele, felejtse el az eddigi mobilbankot: itt a szuperalkalmazás, amibe nem csak banki funkciókat pakolnak bele

A K&H tíz év fejlesztést és funkcióbővítést követően döntött úgy, hogy alapjaiban újítja meg a mobilbankját. Már az első lépésben is kerül be új funkció a mobilbankba, de a teljességgel megújuló informatikai háttér megteremti annak a technológiai feltételeit, hogy a jövőben számos eddig nem ismert, összetett funkció váljon elérhetővé az ügyfelek számára. A pénzintézet egyértelművé tette: amolyan „mindent egyben” jellegű szuperalkalmazással kíván jelen lenni a piacon.

Automatikus frissítéstként kapnak meg egy teljesen új, a korábbi mobilbanktól eltérően kinéző és másra is használható appot a K&H ügyfelei.

„Előbb a bank költözött be a mobilokba, aztán a bankár is” – utalt Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a bank Kate néven néhány hónapja bevezetett digitális asszisztensére. A legfrissebb adatok szerint a folyamatosan okosodó Kate-tel eddig 200 ezer ügyfél ismerkedett meg, akik kérdéseire szabatos magyarsággal igyekszik válaszolni a személyes digitális asszisztens. Magát a mobilbankot 560 ezer K&H-s ügyfél használja napi szinten.

A cégnél úgy látják, az emberi nyelven megfogalmazott eligazításra nagy szükség is van, mert az app egyre összetettebb: a mobilbank 2013-as bevezetése óta az elérhető funkciók száma fokozatosan hatvanra emelkedett. Az appból indulva biztosítás is köthető, továbbá a hozzájuk tartozó dokumentáció, kárbejelentés és -utánkövetés is elérhető. Ugyancsak unikum, hogy mind az öt globális pénzügyi szolgáltató elektronikus pénztárcájába lehet digitalizálni a K&H bankkártyáit. Ezzel élnek is a felhasználók, hiszen a bankkártya-tranzakciók 23 százaléka már digitalizált kártyával – jelentős részük okosórával – történik. Havonta másfél millió átutalást kezdeményeznek az ügyfelek, és ehhez elegendő számukra átlagosan másfél perc. Egy személyi kölcsön igénylése, vagy egy élet- vagy utasbiztosítás megkötése sem igényel többet néhány percnél az alkalmazásban – sorolja közleményében az elérhető aktivitásokat a vállalat. Kevésbé tipikusan „bankos” dolog, hogy a K&H alkalmazásában 2020 végétől tömegközlekedési jegyeket is lehet vásárolni.

A pénzintézetnél úgy látják, a mobilbank 2023-ra kinőtte korábbi kereteit. A K&H belga anyabankja, a KBC mobilbankjának tapasztalatait felhasználva a hazai pénzintézet mostanra készült el az újgenerációs alkalmazással, amelyet július közepétől fokozatosan vehetnek igénybe az ügyfelek. (Azoknak, akik már aktívan használják a K&H mobilbankot, nem kell semmit tenniük, az applikáció automatikusan frissülni fog és minden korábban elmentett adat – így például a tranzakciótörténet vagy a partnerek is – változatlanul elérhető marad.)

Aki használta korábban is a K&H mobilbankját, az észre fogja venni: szemmel láthatóan új, modernebb a dizájn. Mögötte alapjaiban újult meg a mobilbankot működtető informatikai rendszer. A cég közlése szerint ez teszi lehetővé, hogy a jövőben folyamatosan újabb és újabb összetett szolgáltatások kerüljenek a mobilbankba. A vállalat ígéri, eljön majd az a pont, ahol a K&H mobilapplikáció már nem is a hagyományos értelemben vett mobilbank lesz. Németh Balázs úgy fogalmazott: „most teremtjük meg azokat a háttérfeltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek belátható időn belül egy úgynevezett szuperapplikációt hordjanak a zsebükben. A szuperappok magukban gyűjtenek számos eltérő szolgáltatást, amely ma még csak külön-külön applikációkban érhető el.”

A szuperalkalmazásokról és jövőbéli potenciáljukról korábban részletesen írtunk.

Egyben minden: beköszönt a szuperalkalmazások kora

Hosszú évek óta trend, hogy az okostelefonok egyre több mindenre képesek annak köszönhetően, hogy egyre többféle alkalmazás telepíthető rájuk. Az új idők már arról szólnak, hogy a rengeteg szolgáltatás eléréséhez elég legyen egyetlen appot megnyitni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

* * *
Már teljesen ingyenes bankszámlák is elérhetőek

Sokan fizetnek éves szinten több tízezer forintot csak azért, mert van saját bankszámlájuk. Azonban léteznek már teljesen ingyenes számlacsomagok is! A Bankmonitor bankszámla kalkulátora – a bankolási szokásai alapján – mindenkinek személyre szabottan megmutatja az elérhető legkedvezőbb ajánlatokat.

HVG