Itthon: Antony Blinken a demokrácia és a jogállamiság melletti elköteleződésre emlékeztetett a magyar államalapítás ünnepe alkalmából

Itthon: Antony Blinken a demokrácia és a jogállamiság melletti elköteleződésre emlékeztetett a magyar államalapítás ünnepe alkalmából

Az amerikai külügyminiszter figyelmeztető szándéka a protokolláris finomságok keretein belül is jól érzékelhetők.

Az Amerikai Egyesült Államok nevében kívánt boldog Szent István-napot Magyarországnak Antony Blinken amerikai külügyminiszter – osztotta meg a tárcavezető levelét az USA budapesti nagykövetsége.

Blinken ezt követően hangsúlyozta, hogy a magyar és az amerikai nép egységes a demokratikus értékek, a jogállamiság, a közös biztonság és a prosperitás iránti elköteleződésében. Ezen az alapon képzeli el Washington a további együttműködést a két ország között és kíván szembenézni a közös kihívásokkal.

Nem kell túl nagy fantáziával rendelkezni ahhoz, hogy az ember a protokolláris finomságok ellenére kiérezze a külügyminiszter köszöntőjéből a figyelmeztetést. Már csak azért sem, mert a hónap legelején már történt egy erős csörte a két ország között, amikor az USA korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét. Washington ekkor azzal érvelt, hogy az Orbán-kormány 2011 és 2020 között több százezer útlevelet adott ki az egyszerűsített honosítási program részeként anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben.

Erre a Belügyminisztérium pedig azzal kontrázott, hogy Joe Biden bosszút akar állni a magyar kormányon.

HVG