Hosszú az osztrák hiányszakmák listája

Hosszú az osztrák hiányszakmák listája

Az ausztriai hiányszakmák listáján országosan 110, regionálisan pedig 48 szakma szerepel. A Gazdasági Minisztérium a szakképzett munkaerő-rendeletben határozza meg a következő évre vonatkozó ágazatok listáját. Ezek korántsem kihalófélben lévő szakmák, köztük van a buszsofőr vagy mozdonyvezető is.

A hiányszakmák azok a szakmák, amelyekben a tárgyévben 1,5-nél kevesebb álláskereső jutott az Arbeitsmarktservice – AMS – által nyilvántartott üres álláshelyekre – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) összeállításában. Mint megtudhattuk, 2024-ben először nyolc tömegközlekedési szakma is szerepel listán, mint például a mozdonyvezető/kalauz és az autóbusz-vezető.

Mindezen szakmák esetében, amelyek nem igényelnek speciális iskolai képzést vagy szakmunkásképzést, a vonatkozó szakmai engedélyeket a vasúti és közlekedési szabályokkal összhangban el kell ismerni. A mozdonyvezető is szerepel a hiányszakmák új listáján – bár ennek előfeltétele az érettségi bizonyítvány vagy a befejezett iskolai végzettségről szóló bizonyítvány. Az ÖBB már jó ideje keres efféle munkatársakat.

Írta a Magyar Hírlap