Gazdaság: A bébiételek majdnem felében találtak növényvédőszer-maradványokat az USA-ban

Gazdaság: A bébiételek majdnem felében találtak növényvédőszer-maradványokat az USA-ban

Az USA-ban forgalmazott bébi tápszerek 40%-ban mérgező növényvédő szerek találhatóak. Erre a megdöbbentő eredményre jutott egy kutatócsoport, amely azt is megállapította, hogy a bio bébiételekben viszont a nyomát sem lehetett fellelni a mérgező anyagoknak. A kutatók 79 bébiételt vizsgáltak meg, közülük 22-ben találtak legalább egy olyan növényvédő szert, amely mérgező hatású lehet.

“A kisbabák és a gyerekek különösen érzékenyen reagálnak a növényvédő szerekre. A legtöbb gyerek épp a táplálkozás folytán kerül ezekkel a növényvédő szerekkel kapcsolatba” – mondta a londoni Guardian tudósítójának a tanulmány egyik szerzője. Sydney Evans, az Environmental Working Group vezető szakértője hangsúlyozta, hogy több olyan vegyi anyagot is találtak a bébiételekben, amelyek károsíthatják az egészséget: ilyen például a kaptán, amely rákot okozhat vagy az a nikotinból előállított rovarirtó szer, amely az emberi szervezetre is káros. A fludioxonil növényvédő szer, amelyet gyakran alkalmaznak gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék termesztésében, károsíthatja a kisbabák immunrendszerét és hormonháztartását. Ilyen növényvédő szert öt bébiételben találtak a kutatók. Négy olyan szer maradványait is fellelték, amelyekről nincs elég tudományos adat ahhoz, hogy eldöntsék, károsíthatja-e a gyerekek idegrendszerét, illetve nemi szerveit vagy sem. Az almából készült bébiételek különösen veszélyesek lehetnek, de nem sokkal jobb a helyzet az áfonya, a körte és az eper esetében sem. Mindegyikben sok a vegyszer, amely károsíthatja a bébi szervezetét.

Vegyünk biót!

Ezt tanácsolja a tanulmány másik szerzője. Olga Naidenko elmondta, hogy ma már a piacon nem sokkal drágább a bio, mint a hagyományos bébiétel. A kutató ehhez hozzátette, hogy ma már a hagyományos bébiételekben is sokkal kevesebb a káros vegyszer, mint korábban. Legutóbb 1995-ben végeztek hasonló vizsgálatot, és azt találták, hogy a bébi ételek 55%-ban megtalálhatók káros vegyszerek. Ehhez képest a mostani csaknem 40% előrelépés.

Miért következett ez be? Azért, mert a kutatók által kimutatott mérgező hatás miatt időközben betiltották néhány különösen veszélyes növényvédő szer alkalmazását. Az egyik például komolyan károsította a gyerekek agysejtjeit, de 2021-ben kivonták a forgalomból az Egyesült Államokban.

“Minden vegyszer problémát jelenthet, de a szülők megnyugodhatnak, mert az 1995-ös vizsgálat óta a leginkább mérgezők kikerültek a bébi ételekből” – hangsúlyozza az egyik szerző. Sydney Evans optimizmusát ellensúlyozza a másik kutató Olga Naidenko nyilatkozata, aki arra mutat rá, hogy hosszú bírósági küzdelemre van általában szükség ahhoz, hogy kivonják a mérgező vegyszereket a forgalomból. A vegyszereket előállító gyárak ugyanis jogi fortélyokkal és félrevezető információkkal védelmezik termékeiket.

HVG