Zelenszkij frakcióvezetője elismerte, bármikor véget vethettek volna a háborúnak

Zelenszkij frakcióvezetője elismerte, bármikor véget vethettek volna a háborúnak

Oroszország kész lett volna leállítani a harcokat, ha Ukrajna beleegyezik a semlegességbe, de a Nyugat azt tanácsolta Kijevnek, hogy folytassa a harcot – ismerte el pénteken az OroszHírek szerint a Zelenszkij-párt parlamenti frakciójának vezetője. David Arahamija, aki tavaly a tűzszüneti tárgyalásokat vezette, azt mondta: a bizalmatlanság mellett a Nyugat nyomására utasították el Moszkva ajánlatát.

Arahamija, aki a Nép szolgája frakcióját vezeti, az 1+1 tévécsatornának elmondta, hogy Moszkva 2022 márciusára békeszerződést ajánlott Kijevnek, de az ukrán fél nem bízott Oroszországban.

„Oroszország célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon ránk, hogy semlegességet vállaljunk. Ez volt számukra a legfontosabb: készek voltak befejezni a háborút, ha elfogadjuk a semlegességet, ahogyan egykor Finnország is tette. Mi pedig kötelezettséget vállalnánk arra, hogy nem csatlakozunk a NATO-hoz. Ez volt a legfontosabb dolog” – mondta Arahamija.

Hozzátette, hogy a tárgyalások során Boris Johnson brit miniszterelnök Kijevbe érkezett, és azt mondta az ukrán hatóságoknak, hogy folytassák a harcot, és ne írjanak alá semmilyen megállapodást Moszkvával.

Johnson szerepét az isztambuli béketárgyalások meghiúsításában az Ukrajinszka Pravda 2022 májusában hozta nyilvánosságra. Azonban sem a bukott brit politikus, sem az amerikai kormány nem ismerte el hivatalosan, hogy nyomást gyakorolt Kijevre, hogy mondjon le a megállapodástervezetről, amelyet maga Arahamia írt alá az oroszokkal.

David Arahamija kitért arra is, hogy szerinte Oroszország még most is kész lenne a megegyezésre.

Írta a Magyar Hírlap