A vashiány veszélyes, de kezelhető

A vashiány veszélyes, de kezelhető

Étrend-kiegészítők

Ezeket be lehet szerezni vény nélkül a gyógyszertárakban, drogériákban, bioboltokban stb. Jellemzően nem tartalmaznak olyan nagy mennyiségű vasat, mint a receptre kapható készítmények. Felnőtteknek büntetlenül lehet szedni őket, de gyerekeknek nem, mert a túltelítődés lehetősége áll fenn. Fontos, hogy lehetőleg C-vitaminnal és folsavval együtt kell használni (vagy választani olyan terméket, melyben mindegyik megtalálható). Valamint a magnézium, a kalcium és a vas bevétele között minimum 2 órát kell hagyni!

Vényre kapható gyógyszerek

Ha a vashiány nagyobb mértékű, úgy receptre kapható készítményre is szükség lehet. Ehhez fontos, hogy a kezelőorvos ismerje a laboreredményeket és az egyéb betegségeket, hiszen a dózist és a kezelés időtartamát csakis ezek tudatában lehet meghatározni. Általában pár hét, esetleg 1-2 hónap után már normalizálódik a vérkép. A kiürült vasraktárak feltöltődéséhez esetleg még tovább kell szedni a vaskészítményt, akár 4-6 hónapig is. Természetesen a kezelés után is szükséges a vasban gazdag táplálkozás követése.

Vaspótlás intravénásan

Amennyiben súlyos a vashiány és a vas felszívódása különböző betegségek miatt akadályozott, vagy pl. közeli a szülési terminus, halaszthatatlan műtétre van szükség, akkor indokolt lehet az intravénás vaspótlás, melyet kizárólag orvosi felügyelet mellett lehet alkalmazni. Ennél kiemelt figyelmet igényel a helyes dózis megállapítása, hogy el lehessen kerülni a túltelítődést, mely igen komoly tünetekkel járhat! Éppen ezért a vénás vaspótlásnak szigorú indikációi vannak, és az injekció beadásának körülményeit is szigorúan szabályozzák.

15 tünet, ami vashiányra, vérszegénységre utal és jó a vaspótlás

A vérszegénység és vashiány tünetei:

  1. gyengeség, fáradékonyság, kimerültség
  2. nyugtalan alvás, álmatlanság, emelkedett pulzusszám
  3. koncentráció vagy gondolkodási képtelenség, csökkenő tanulási készség
  4. rohanó vagy szabálytalan szívverés, mellkasi fájdalom, légszomj, levegőhiány
  5. pszichés labilitás, szexuális diszfunkció
  6. csökkent immunitás és fázékonyság, hideg kezek és lábfejek
  7. látászavarok és szédülés, ájulás-érzés
  8. sápadtság, fakó bőr vagy az íny, szemhéj, körömágyak vértelensége
  9. körmök töredezése és hajhullás vagy hajvékonyodás
  10. fülzúgás, fülcsengés
  11. erős menstruáció, ingerlékenység és fejfájás
  12. nyugtalan láb szindróma, a láb és lábfej zsibbadása és bizsergése
  13. a nyelv fájdalmassága (elsimult nyelv, nyelvégés, sebesedés, vérzékenység)
  14. gyulladás a száj sarkában, nyelési zavar
  15. furcsa dolgokat kíván: agyagot, sarat, krétát, jeget. A pontos okát nem tudni, a legtöbb elmélet szerint ilyenkor a hiányzó ásványi anyagokat próbáljuk ösztönösen pótolni.

Írta a Magyar Hírlap