Súlyos büntetést kért az litván elnök a régi orosz könyvek eltulajdonítóira

Súlyos büntetést kért az litván elnök a régi orosz könyvek eltulajdonítóira

MH/MTI
2023. november 23. csütörtök. 23:01

Litvánia egyike azoknak az országoknak, amelyekben orosz könyvritkaságokat loptak el, egyedül ennek a balti országnak mintegy 440 ezer euró (167 millió forint) kárt okozva. A vilniusi egyetemi könyvtárban elkövetett lopás ügyében jelenleg is folyik a nyomozás.

„Ez nagyon rossz hír, és remélem, hogy megbüntetik a felelősöket. Az ilyen tettekért súlyos büntetés jár” – mondta újságírók előtt Gitanas Nauseda, aki maga is könyvgyűjtő.

A vilniusi egyetemi könyvtárban májusban fedezték fel, hogy az orosz könyvritkaságok közül tizenhét – közöttük Alekszandr Puskin és Nyikolaj Gogol művei – eltűnt, többségüket hamisítványokkal helyettesítették. Hasonló lopásokat jelentettek a két másik balti országból, Észtországból és Lettországból is, valamint nemrégiben Lengyelországból, a varsói egyetemi könyvtárból. Mindegyik esetben az orosz klasszikus irodalom volt a célpont.

Az első esetet 2022 áprilisában észlelték a Lett Nemzeti Könyvtárban, ahol három orosz könyvritkaságnak veszett nyoma. A lopást bevallotta egy grúz állampolgár, akit hat hónap börtönre ítéltek.

Ugyanabban a hónapban az észtországi Tartu egyetemi könyvtárában két, magát történésznek kiadó férfi kért engedélyt Puskin és Gogol köteteinek tanulmányozására. Négy hónappal később fedezték fel, hogy nyolc eredetit másolatokkal helyettesítettek 158 ezer euró kárt okozva.

A varsói egyetem eddig 79 eltűnt művet azonosított a 19. századi orosz szerzők katalógusában, így Lengyelország szenvedte el a legnagyobb veszteséget a négy ország közül. Egy egyetemi alkalmazott a Varsóban ellopott kötetek értékét mintegy egymillió euróra becsülte.

Szakértők úgy vélik, hogy az ellopott műveket Oroszországba szállították, ahol néhányat már el is adtak moszkvai árveréseken.

A kelet-európai könyvtárak orosz klasszikusokat tartalmazó polcait mintegy két éve kezdték tömegesen fosztogatni, az együttes kár megközelíti a kétmillió eurót.

A tolvajok által hátrahagyott kópiák között egyaránt megtalálhatók silány utánzatok és míves másolatok.

Írta a Magyar Hírlap