Balczó András 85 éves!

Balczó András 85 éves!

Ha bárhol szóbakerül, kik a legismertebb magyar sportolók, Puskás Ferenc és Papp László társaságában az ő neve is ott van. Háromszoros olimpiai- és tízszeres világbajnok öttusázónkat minden idők legeredményesebb magyar kiválóságai között is okkal tarthatjuk számon.

Balczó András feleségével, Császár Mónikával (fotó: jochapress)

Ami engem illet, nem elsősorban a fentebb említettek okán tartom nagyra Balczó Andrást. Sokkal inkább azért, ahogyan példátlan módon szembement a „Küldetés” című, 1977-ben bemutatott filmben a szocialista államvezetéssel. Az is nagyon tetszett, amilyen ritka emberi méltósággal viselte az öttusasportban volt mellőztetését, hogy a türelmi idő lejártát követően a saját küldetésének szentelje ideje jelentős részét. Több mint kétezer közönségtalálkozón vett részt, elsősorban az országon belül, de számos alkalommal a határon túli magyarokhoz is ellátogatott, hogy minél több helyen megismerhessék életfilozófiáját.

Balczó Bandi élt a lehetőséggel és amikor csak tehette, ki is használta az adódó lehetőségeket. A hit jelentőségéről, Isten és Jézus ismeretéről beszélt és természetesen saját élete fontosnak tartott történéseit is felelevenítette.    

A nemzet Bandija az utóbbi időben már nem vállal nyilvános beszélgetéseket, miként az újságírók megkereséseit is köszönettel elhárítja. Egyidejűleg sokkal több időt tölt családjával, elsősorban feleségével, az egykori olimpiai bronzérmes (München, 1972) tornász, Császár Mónikával. Rengeteget beszélgetnek, olyan témákról is, amelyekre évtizedeken keresztül nem jutott idejük.

A családi ünneplésre már néhány napja sor került: három, igazolt távolmaradó mellett harminchatan ünnepelték a kerek évfordulóhoz érkezett családfőt.  

A magyar olimpiai bajnokokról írt eső könyvemben, 2003-ban messze a legtöbbet róla – 15 gépelt oldalas interjút – jelentettem meg. Ma már sokkal kevesebb is elég. Meggyőződésem ugyanis, hogy az értékekben gazdag életútját a valóban igényes sportbarátok már régen és nagyon jól ismerik. Ezért a tennivalóm csak az lehet, hogy minden, őt ismerő sportkedvelő nevében is békés és boldog születésnapot kívánjak.

Isten éltesse a 85 éves Balczó Andrást!  

(jochapress.hu / Jocha Károly)

Post Views: 3

JochaPress