Trump vádemelésre számít a 2020-as választásokkal kapcsolatos vizsgálat során

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, hogy számít arra, hogy letartóztatják a Capitoliumban történt 2021. január 6-i zavargások és a 2020-as választási eredmények megtámadása miatt indított szövetségi nyomozás során.

Donald Trump a közösségi médiában közzétett bejegyzésében közölte, hogy Jack Smith különleges ügyész vasárnap este tájékoztatta arról, hogy ő a vizsgálatuk célpontja.

Trump szerint közölték vele, hogy tegyen jelentést az esküdtszéknek, „ami szinte mindig letartóztatást és vádemelést jelent”.

Ha valóban bekövetkezik, úgy Trump ellen ez a vádemelés már a harmadik lesz, beleértve a Smith csapata által júniusban benyújtott vádakat, amelyekben az elnököt titkos dokumentumok helytelen kezelésével vádolták – írta meg a BBC.

Trumpot New Yorkban azzal is megvádolták, hogy meghamisította a Stormy Daniels pornó sztárnak 2016-ban kifizetett hallgatási pénzzel kapcsolatos üzleti feljegyzéseket. Ebben az ügyben jövő márciusban kell bíróság elé állnia, míg a titkos dokumentumok ügyének időpontjáról még folynak az egyeztetések.

Trump saját közösségi platformján közzétett bejegyzésében azt állította, hogy a küldtek neki egy levelet, amelyben „közlik, hogy a január 6-i capitoliumi vizsgálat célpontja vagyok, és nagyon rövid, 4 napos határidőt adnak, hogy jelentkezzek, ami szinte mindig letartóztatást és vádemelést jelent”.

Jack Smith különleges ügyészt Merrick Garland amerikai főügyész nevezte ki különleges tanácsadónak, nem sokkal azután, hogy Trump tavaly ősszel bejelentette elnökválasztási kampányát. Csapata azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja ki, hogyan kezelte Trump a titkos dokumentumokat az elnökségből való távozása után, és hogy irányítsa a január 6-i Capitolium elleni támadással kapcsolatos kiterjedt szövetségi vizsgálatot, valamint a Trump és tanácsadói által a 2020-as elnökválasztás eredményének megkérdőjelezésére tett kísérleteket.

Smith a január 6-ával kapcsolatos vizsgálat során több tucatnyi akkori vezető kormányzati tisztviselőt és tanácsadót hallgatott meg, köztük Mike Pence volt alelnököt és Rudy Giuliani ügyvédet, valamint olyan állami tisztviselőket, akik azt állították, hogy Trump nyomást gyakorolt rájuk a 2020-as választás eredményének megsemmisítése érdekében.

A különleges ügyész hivatala nem beszélt arról, hogy milyen konkrét bűncselekményeket vizsgálnak, azt azonban tudni, hogy Merrick Garland azzal bízta meg, hogy vizsgálja ki a „2020-as elnökválasztást követő törvényes hatalomátadás vagy az elektori szavazatok hitelesítésének akadályozását”.

HVG