Gyanús ügyek miatt Texasba küldött szerzetes misézhetett Varga Juditnak Dallasban

A Vatikán által gyanús ügyek miatt Amerikába küldött magyar szerzetes tartotta az istentiszteletet, amikor Varga Judit ellátogatott a korábban a kommunizmus miatt Amerikába telepedett magyar ciszterciekhez.

Nem csak cowboykalapban villogott, de korrupció gyanúja miatt Amerikába küldött főpappal is találkozott feltehetően Dallasban Varga Judit, posztjáról a közelmúltban lemondott igazságügyminiszter. Mint hétfőn a hvg.hu is megírta, a politikus a hagyományosan konzervatív Texasba utazott, “új szövetségeket kötni”, illetve lovagkeresztet adott az egykor a kommunizmus elől emigráló magyar ciszterci szerzetesek által alapított ottani Miasszonyunk Ciszterci apátság amerikai főapátjának, Peter Albert Verhalennek.

A ciszterciekhez más kormánytagok is közel állnak, aminek számtalan jele van, de a gyanús ingatlanügyekkel, veszteséges kirakatvállalkozásokkal, és iskolák menedzselése fölötti szereptévesztéssel is tarkított kapcsolatot a Válasz Online értesülései szerint a Vatikán nem nézte jó szemmel, és közbelépett: többek között azonnali hatállyal felfüggesztette Bérczi L. Bernát apátot, akit Amerikába, pont a dallasi ciszterciekhez “száműztek” az általuk elrendelt átvilágítás idejére.

Varga Judit ugyan a látogatásról szóló bejegyzéseiben nem utal arra, hogy találkozott volna az érintett szerzetessel, de mint azt Hadházy Ákos ellenzéki képviselő kiszúrta a texasi magyarok Facebook-oldalán – amely több posztban is beszámolt Varga Judit ottlétéről – a miniszter tiszteletére tartott délutáni fogadás előtti „rövidített vallásos szertartást” Lehoczky Gyula atya mellett az “ideiglenesen itt tartozkodó zirci Bérczi Bernát atya” tartotta (a rendes mise eredetileg délelőtt lett volna, de Varga Judit csak délutánra tudott odaérni).

A miniszter, és leendő Fidesz EP-listavezető posztjában az egyik, feltehetően a rövidített szertartáson készült kép jobb sarkában (illetve a miniszter beszéde alatt készült másik kép jobb sarkában is) egyébként látható egy férfi, aki hasonlít Bérczi L. Bernátra. A pontos azonosságot ugyan a gyenge fényviszonyok és a kép alacsony felbontása miatt nem lehet egyértelműen megállapítani, de a korábbi jelzés alapján, hogy közös misét tartanak Gyula atyával, és pont Gyula atya jobbján ül az oltár előtt, logikusnak tűnik. Mindenesetre Varga Judit csak a főapáttal és Gyula atyával tett közzé együtt pózolós képet.

HVG