Besokalltak az amerikai írók, tiltakoznak a mesterséges intelligencia terjedése ellen

Habár a cégek rengeteget költenek a technológia fejlesztésére, a szerzők műveit kompenzáció nélkül használják fel.

Nyílt levélben tiltakoznak amerikai írók a mesterséges intelligencia térhódítása ellen. Írásukat olyan vállalatoknak címezték (például a Metának vagy az OpenAI-nek), amelyek ilyen célú fejlesztéseket végeznek, és közben felhasználják a szerzők műveit a beleegyezésük vagy bármilyen kompenzáció nélkül.

Az Authors Guild írószervezet által elindított petícióhoz több mint nyolcezer író csatlakozott eddig, köztük olyan ismert és népszerű szerzők, mint Margaret Atwood, Michael Chabon vagy Nora Roberts. Ahogy fogalmaztak, szerzői jogvédelem alatt álló könyvek, cikkek, esszék és versek milliói adják az AI-rendszerek alapját, gyakorlatilag végtelen mennyiségű muníciót biztosítva. Az ellentételezés azonban elmarad, habár ezek a cégek dollármilliárdokat költenek a technológia fejlesztésére.

Aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban is, hogy a mesterséges intelligencia a szakmájuk egészének is kárt okozhat, elárasztva a piacot az ő munkájukon alapuló újraírt, közepes minőségű történettel. Emlékeztettek, hogy az elmúlt évtizedben a szerzők negyven százalékos jövedelemcsökkenést tapasztaltak, amin a mesterséges intelligencia elterjedése tovább ronthat, akár lehetetlenné téve az írók (különösen a pályakezdők és az alulreprezentált közösségekből jövők) helyzetét.

A közelmúltban egyre több művész emelte fel a szavát hasonló okokból. Sting például arról beszélt, hogy a zenészeknek küzdeniük kell, hogy megvédjék a munkájukat a mesterséges intelligencia által létrehozott dalokkal szemben, a Hollywoodban zajló színészsztrájk egyik alapja pedig az a félelem, hogy a stúdiók idővel teljesen kiválthatják a technológia segítségével a színészek munkáját.

Még több Kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG