Három év alatt több mint 25 százalékkal drágultak a budapesti albérletek

Idén májusban átlagosan már négyzetméterenként 4500 forintot kellett fizetni.

Jelentősen emelkedtek a fővárosi albérletárak 2020 januárja óta, az inflációval gyakran csak a jó környéken található, új vagy újszerű lakások bérleti díja tudta felvenni a versenyt, a Cordia és az ingatlan.com közös adatgyűjtése szerint.

Az elmúlt három évben az egyszobás lakások átlagos bérleti díja 25 százalékkal, a kétszobásaké 34-gyel, a háromszobásaké pedig 37-tel emelkedett Budapesten. A drágulás eredményeként idén májusban a bérlőknek már jellemzően 4.500 forintot kellett fizetni egy négyzetméterért a fővárosban, a legdrágábbnak a pesti egyszobás lakások számítanak (4.700 Ft/m2), a legolcsóbbak a budai kétszobás lakások (3.260 Ft/m2).

Legnagyobb mértékben a két- és háromszobás, új építésű lakások drágultak, ezeknél három év alatt mintegy 50 százalékkal nőtt az átlagos havi bérleti díj, a kisebb ingatlanok esetében 277 ezer, a nagyobbaknál 420 ezer forintra. Mindeközben a legdrágábbnak számító, háromszobás első kerületi luxus- és panorámás ingatlanok ára havonta megközelíti a 900 ezret.

A pesti panellakások esetében még az újszerű ingatlanok bérleti díja is messze az infláció alatt emelkedett: az egy- és háromszobásoké mintegy 8 százalékkal, 137.500, illetve 215 ezer forintra, a kétszobásoké 21 százalékkal 180 ezer forintra.

Kiemelkedő mértékben drágultak a nyolcadik kerületi Corvin-negyedben és a kilencedik kerületi Külső-Ferencvárosban lévő lakások, ezen belül is az új építésű stúdiólakások. Ezek átlagos bérleti díja másfélszeresére emelkedett a hároméves időszakban, így 2023. májusában a corvin-negyedi egyszobások bérleti díja elérte a 245 ezret havonta, miközben a kerület kevésbé felkapott környékein egy régebbi építésű, egyszobás tégla lakást ennél 90 ezerrel kevesebbért vehetünk ki.

„A régebbi építésű, kevésbé kedvelt lokációkban található, magasabb rezsijű otthonok esetében reálértéken számottevő csökkenés következett be” – hívta fel a figyelmet Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója.

Miközben a belvárosban leginkább a kisebb, egyszobás lakásokat keresik inkább a bérlők, a kertvárosokban a családi házak számítanak slágernek, itt nem is feltétlenül meghatározó szempont, hogy újépítésű legyen: Zuglóban például az egy négyzetméterre vetített bérleti díj tekintetében a régebbi építésű lakások utolérték az újszerűeket, az ingatlanhirdetési portál statisztikája mindkét típus esetében hajszállal 4000 forint feletti fajlagos árat mutat.

HVG