Itthon: A helyi kormánypárti képviselőt is zavarják az embercsempészek elhagyott autói – nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek

Itthon: A helyi kormánypárti képviselőt is zavarják az embercsempészek elhagyott autói – nyílt levelet írt Gulyás Gergelynek

Már kormánypárti oldalról is kritizálják, hogy sok az embercsempészek által elhagyott jármű a déli határ környéken, és ez zavarja az ott élőket. A szerb–magyar határ környékén halomban állnak a kifosztott kisbuszok.

Pénteken Mihálffy Béla, a Homokhátság kereszténydemokrata országgyűlési képviselője jelentetett meg egy nyílt levelet közösségi oldalán, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett – vette észre a Telex. A képviselő ebben többek között azt írja, a hátrahagyott járművek jelentős problémát okoznak.

„Ezek a roncsok sok esetben balesetveszélyesen az utak mentén, kereszteződésekben vagy az erdőkben, termőföldeken állnak elhagyatottan. Az autóroncsok sértik az emberek biztonságérzetét, és az élővilágra, a környezetre is veszélyt jelentenek” – írta Mihálffy. A KDNP-s képviselő arra kérte Gulyást, hogy a kormány támogassa erőfeszítéseiket, és

„tegyen javaslatot arra, hogy az illetékes állami szerv tisztítsa meg a déli határhoz közeli településeket a hátrahagyott gépjárművektől”.

A roncsok többsége önkormányzati tulajdonú utak mentén áll, ezért elvileg a települések dolga lenne megkeresni a gazdájukat, majd elszállíttatni azokat, de ez rendkívül bonyolult és hosszadalmas folyamat. Mire ez lezajlik, addigra tolvajok leszerelik a kereket, kiveszi az akkumulátort, esetleg fel is borítotják a roncsot.

Szerdán Hadházy Ákos posztolt közösségi oldalán arról, hogy a déli határ mentén szerinte szándékosan nem viszik el az embercsempészek hátrahagyott járműveit, vagy akár direkt teszik azokat a főutak mellé, hogy lássák a helyiek.

A független képviselő azt írta, ez a „propagandakormány újabb mocskos húzása”, és Rogán Antalék akarják emlékeztetni az arra járókat, hogy ezek az embercsempészek autói. Úgy véli, a „kicsit is józanul gondolkozókat” inkább arra emlékezteti mindez, hogy „Orbánék az elmúlt hónapokban bevallottan több mint 1600, eredetileg több évre ítélt embercsempészt engedtek ki a börtönökből”.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, 2023-ban kis túlzással minden második bűnügyi hír valamilyen embercsempész autóról szól, amelyet épp elkaptak a rendőrök vagy balesetet szenvedett. A szerb–magyar határ környékén halomban állnak a kifosztott kisbuszok, amiket egy rendőri üldözés után, vagy egyszerűen csak azért hagynak az út szélén, mert kifogyott belőlük az üzemanyag.

Amikor megnéztük a Börzsönyön áthaladó új embercsempész-útvonalat, a hegyi úton ellenőrzést végző rendőrök elmondták, hogy az embercsempészek az autókat legtöbbször bérlik, főleg külföldön, de egyre többször Magyarországon is.

A kölcsönzők nem tudják ellenőrizni, a kölcsönzéshez bemutatott jogosítvány, személyi, útlevél eredeti-e, annyit tudnak tenni, hogy elkérnek egy másik iratot is, és megnézik, ugyanaz a név szerepel-e rajta – mondta egy a cikkben idézett forrás.

Az embercsempészeknek sokkal egyszerűbb bérelt autókkal és mikrobuszokkal dolgozni, mint megvásárolni egy járművet. Az autók nagy része aztán karambolos vagy elhagyott roncsként végzi valahol a pusztában, és örülhet a tulaj, ha gyorsan vissza tudja szerezni. A hvg.hu kölcsönzősöket is megkérdezett a tapasztalataikról – volt, aki a feljelentésével lebuktatta a hálózat fejét, más keresztkérdésekkel próbálja kihúzni az érdeklődőből, csempészni akar-e. A legtöbbjük viszont egyszerűen már nem ad autót gyanús embernek.

Beszámolóikat az alábbi írásunkban olvashatja részletesebben:

HVG