Felújították a magyar házat a Szerémségben

Felújították a magyar házat a Szerémségben

Čakovci a Vukovár-Szerém megyei Tompojevci (Tomtelke) járásban található, s első magyar lakosai a 19. században települtek be – írta meg horvátországi nemzettestvéreink lapja, a Képesújság. Az orgánum annak kapcsán foglalkozott a településsel, hogy ott a minap adták át a felújított magyar házat. Utalnak arra is, hogy 1991-ben a község lakosságának harmincnégy százaléka volt magyar nemzetiségű. A horvát honvédő háború idején a falut súlyos károk érték, katolikus templomát kifosztották és felgyújtották, de lerombolták a kultúrházat, az egészségházat és az iskolát is.

A településen aktív közösségi élet zajlik, amelynek tökéletes helyszíne lesz ezentúl a felújított épület. Ebben egyben otthonra talál majd a Tompojevci járás magyar kisebbségi önkormányzata és a čakovci magyar kultúregyesület is.

A lapban aláhúzzák, az átadás előtt Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke is felkereste a helyszínt, és köszönetet mondott a járás elöljárójának, Milan Grubačnak, aki a legtöbbet tette azért, hogy méltó körülmények között dolgozhasson nemzettestvéreink egyesülete.

Írta a Magyar Hírlap