Több száz fotón a mozgás mágikus pillanatai az Ezüstgerely Művészeti Pályázaton

Több száz fotón a mozgás mágikus pillanatai az Ezüstgerely Művészeti Pályázaton

MH/MTI
2023. november 9. csütörtök. 18:40

Az alkotások – a kiírásnak megfelelően – az atlétikát és annak mozgásformáit ábrázolják, a sportág mágikus pillanatait ragadják meg, legyen szó akár verseny-, akár közösségi sportról – tájékoztatta csütörtökön a sportért felelős államtitkárság az MTI-t.

A szervezők számára az atlétika, a „sportok királynője” középpontba állításának ötletét egyrészt az augusztusban Budapesten lezajlott világbajnokság adta, másrészt pedig az, hogy a sportág mozgásformái a hétköznapok természetes, sokszor észrevehetetlen részei.

„A művészet erejét is szeretnénk segítségül hívni abban, hogy minél többen kezdjenek sportolni. A megörökített pillanatok sokféle nézőpontból mutatják be a sport értékeit: a kitartást, a küzdeni tudást, az alázatot, a tisztességet, a csapatban gondolkodást. A mi célunk az, hogy minél többen tudjanak azonosulni ezekkel az értékekkel és érezzék meg a sport hívó erejét” – emelte ki a pályázat bírálóbizottságának elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Az egyfordulós, országos, online pályázaton bárki indulhatott, korhatár, szakmai vagy iskolai végzettség megkötése nélkül. A beérkezett pályamunkák zöme, 215 darab az amatőr kategóriában érkezett, míg a hivatásos fotósok 78 önálló képet és 50 sorozatot küldtek be. A pályázat szakmai együttműködő partnere a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).

Szalontai Ábel, a MOME egyetemi tanára, a bírálóbizottság tagja a sportfotók erejéről beszélve elmondta: „A sport, a mozgás megörökítése sajátos kihívás. Közös nyelvet teremthet. A sportfotó el tudja érni, hogy más-más kiindulópontból, de hasonló gondolatra jussunk.”

A professzionális fotó kategória győztese egymillió forint, a második 500 ezer, míg a harmadik helyezett 300 ezer forint díjazásban részesül. A szabadidős fotó és a videó kategóriában az első helyért 500-500 ezer, a másodikért 350-350 ezer, a harmadikként végzőknek pedig 200 ezer forint jár. Az eredményhirdetésre várhatóan november végén kerül sor, a legjobb pályamunkákat kiállításon is láthatja majd a nagyközönség a jövő év elején.

Írta a Magyar Hírlap