Oroszország és Kazahsztán katonai együttműködése a szövetségesi kapcsolatok stabilitását mutatja

Oroszország és Kazahsztán katonai együttműködése a szövetségesi kapcsolatok stabilitását mutatja

MH/MTI
2023. november 9. csütörtök. 18:42
Frissítve: 2023. november 9. 18:48

„Összhangban az osztatlan és egyenlő biztonság elvével, a katonai, haditechnikai és katonapolitikai együttműködés a két ország biztonságát és védelmi képességeinek fokozását szolgálja, s nem irányul más országok ellen” – olvasható a dokumentumban, amelyet a két elnök találkozóját követően adtak ki.

„Az ebben a szférában folytatott együttműködés a szövetségesi kapcsolatok stabilitását tükrözi, és évtizedekre előre meghatározza ezek stratégiai jellegét” – olvasható tovább.

A két államfő elégedettségét fejezte ki a kétoldalú együttműködés fejlődésének dinamikájával más ágazatokban is. Megjegyezték, hogy gyümölcsözően alakulnak a kapcsolatok az energetikai ágazatban újabb gáz-, illetve olajlelőhelyek kiaknázásával. Jelezték, hogy további lehetőségeket látnak az együttműködés elmélyítésére egyebek között a tudományos-műszaki szférában, különösen ami a csúcstechnológiai és az űrkutatási ágazatot illeti.

Putyin és Tokajev támogatásukról biztosították a nukleáris fegyverek elterjedését gátló „nemzetközi mechanizmusokat”, valamint bejelentették, hogy közösen fellépnek az ilyen fegyverek űrbe telepítésével szemben.

Írta a Magyar Hírlap